A vasárnapi EP-választás tétje térségünk és közösségünk erős képviselete

Beszélgetés Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökével

80

Az előrejelzések szerint vasárnap a korábbi európai parlamenti választásokhoz képest magasabb részvételre számíthatunk, ezért a magyarság körében is fontos a nagyobb arányú mozgósítás. Az RMDSZ számára a cél legalább a 2016-os romániai parlamenti választáson begyűjtött szavazatszám újbóli elérése. Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökét kérdeztük a május 26-i EP-választás kapcsán.

– Egyre többet hallani arról, hogy nagyon magas lesz a román részvétel, főként a referendum miatt, amit ugyancsak május 26-ára írt ki az államelnök. Mit jelent ez a magyar közösség számára? Hány szavazat elég ahhoz, hogy meglegyen az öt százalék?

– A két európai parlamenti hely megszerzéséhez az erdélyi magyarságnak legalább a 6,35 százalékos etnikai arányunknak megfelelő mértékben kell az RMDSZ-re szavaznia. Öt évvel korábban etnikai arányunkon felüli szavazatszámot kapott az RMDSZ, és bízom benne, hogy ez most is sikerülni fog, mert folyamatosan tájékoztatjuk az embereket arról, hogy a környezetükben mennyi minden valósult meg európai uniós pénzből, és ahhoz, hogy minél több EU-s forrást harcoljunk ki magunknak, továbbra is ott kell lenniük képviselőinknek is, ahol a döntéseket hozzák.

– Az úzvölgyi haditemető ügye hatalmas port kavart egész Erdélyben, de Székelyföldön különösen. Noha igyekeztek békés megoldásokat választani a helyzet kezelésében, úgy tűnik, felerősödtek a magyar hangok. Sok román politikus ezzel kampányol. Mit üzen a Hargita megyei embereknek, miként tekintsenek erre a kérdésre?

– Mint azt a blogomon is leírtam, fontos, hogy higgadtak maradjunk. A provokátorok sokat ártottak az ügynek: elérték, hogy ismét ne a lényegről beszéljünk. Elérték, hogy az állami hivatalok a szemeteszsákos történettel a határvita-dossziét megpróbálják félretenni jó időre. De a jó választási szereplés esetén változni fog a helyzet, ugyanis a bukaresti politika csak az erő nyelvéből ért, aki gyenge, azt eltapossa, félrelöki. A provokációkkal elérték, hogy ma már nemcsak mi beszélünk kegyeletsértésről, hanem a román közvélemény is ugyanezért háborog, csak a másik oldalról. Az már közülük senkit nem érdekel, mikor és hogyan kerültek oda a betonkeresztek meg az emlékmű, hanem csak annyit látnak, és attól hangos a központi román sajtó, hogy „meggyalázták a román hősök sírját”. Persze mindebbe mi nem törődünk bele, arra törekszünk, hogy ez a cirkusz ne fedje el a törvénytelenséget, a dormánfalviak önkényes, betolakodó, engedélyek nélküli építkezését. Szeretném, ha visszatérnénk a lényegre: a megyehatár helyreállításának az ügyére. Ezen mindenkinek dolgoznia kell: a politikusoknak, a civil szférának, az egyházainknak, közbirtokosságainknak, magánembereknek is. Folytatjuk a helyzet rendezését, nem hagyjuk annyiban a törvénytelen temetőfoglalást, sírgyalázást. És nem dőlünk be a provokátoroknak, nincs szükség forrófejűségre, hanem a törvényesség útján haladunk tovább, és minden provokációs esetet jelentünk az összes illetékes hatóságnál.

– Akkor, amikor éles helyzetek vannak, a magyar emberek összezárnak. Legalábbis szeretünk erre így gondolni. Május 26-a éles helyzet, hiszen ha az RMDSZ nem éri el az öt százalékot, kiesik az Európai Parlamentből, és meggyengül ereje Romániában is. Mi a vasárnapi választás tétje?

– Most dől el, hogy megyénk, térségünk tovább fejlődik-e uniós forrásokból, vagy csökkentik a támogatásokat. Ha együtt megerősítjük a Kárpát-medencei magyar képviseletet, akkor ki tudjuk harcolni, hogy ne csökkenjenek az uniós pénzösszegek, illetve azt, hogy tovább támogassák a székelyföldi gazdákat, és hogy tovább fejleszthessük a megye vállalkozásait, iskoláit, útjait, településeinket. Mint ahogy ki tudjuk harcolni azt is, hogy keresztény értékeink és helyi, illetve kisebbségi érdekeink mentén alakuljon az Európai Unió. Nem szeretem az ördögöt a falra festeni, de ha az RMDSZ nem tudja megőrizni két európai parlamenti mandátumát, az gyengítheti a közösség önbizalmát, ami kihat a következő választásokra is. Ha pedig a román politikum ezt látja, akkor majd még kevésbé fogja vissza magát, és felerősödhetnek a magyarellenes cirkuszok a Dâmbovița partján, mind a parlamentben, mind a médiában. Egy közösség számára pedig a rossz közhangulat méreg. Azért dolgozunk, hogy a fiataljaink ne vándoroljanak el, vagy hogy térjenek haza, és egy ilyen hangulatú környezetbe, mint amilyen az Európai Parlamentből való kiesés vagy mandátumvesztés esetén alakulna ki, még nehezebb lenne hazavonzani őket. Tehát a tét nagy: a közösségünk magabiztosan halad-e tovább a fejlődés útján – hisz a fejlődés minden településen látható –, vagy elveszíti önbizalmát, ami kihat a közösségi és egyéni életre egyaránt.

– Székelyföldön többen érdeklődnek, hogy vajon nekik mint kettős állampolgároknak miként kell eljárniuk az európai parlamenti választáson.

– Fontos tudni, hogy minden személy csak egyetlen tagállam EP-listájára szavazhat. Azok a román állampolgárok, akik egy másik tagállam választási jegyzékébe is fel vannak véve, csak azután szavazhatnak a romániai jelöltlistára, miután írásban nyilatkoznak arról, hogy más tagállamban nem gyakorolták szavazati jogukat. De szerintem a külhoni magyar állampolgárok számára ez nem kérdés, mivel a többségüknek az állandó lakcíme itt van, így a romániai EP-választáson kell voksolniuk, és mindenféle nyilatkozat nélkül, nyugodtan szavazhatnak a lakhelyükhöz legközelebbi szavazókörzetben, vagy ha nem tartózkodnak otthon, akkor az országban bárhol.

– Melyek a legfontosabb tudnivalók a választás technikai részét illetően? Kik hogyan, mikor, hol szavazhatnak?

– Gondolom, mindenki számára világos, hogy csak a 18. életévüket betöltő személyek szavazhatnak. Ez az egyik alapkövetelmény. A másik, hogy csak érvényes személyi igazolvánnyal vehetnek részt a választáson, az állandó lakcím szerinti szavazókörzetben, vasárnap reggel 7 és este 9 óra között. Akinek épp lejárt a személyije, vagy elvesztette, annak tudnia kell, hogy gyorsított eljárással új okmányt kaphat, ugyanis az európai parlamenti választásokra való tekintettel hosszabbított programmal dolgoznak a lakossági nyilvántartó hivatalokban, hétvégén is fogadva az ügyfeleket. Aki pedig nem tartózkodik otthon vasárnap, annak sem kell aggódnia, mert – mint már említettem – az ország bármely más szavazókörzetében leadhatja voksát. A betegség vagy rokkantság miatt mozgásképtelen személyek mozgóurnát kérhetnek, ezt kézzel írt kérvénnyel, orvosi igazolással igényelhetik szombaton az RMDSZ-nél 16 óráig vagy 18–20 óra között a legközelebbi szavazókörzetben. De szívesen válaszolunk bármilyen szavazással kapcsolatos kérdésre az RMDSZ Csíki Területi Szervezeténél is, a csíkszeredai zöldségpiac melletti székházban. Fontos, hogy május 26-án minél nagyobb részvétel legyen, hiszen csak így lehet erős felhatalmazást szerezni ahhoz, hogy a közösségért dolgozhassanak a megválasztott képviselők. Minél nagyobb szavazat van képviselőink mögött, annál komolyabban veszik őket Európában is, és ez a feltétele annak, hogy a szavuknak súlya legyen, és számunkra kedvező támogatásokat harcoljanak ki. Ezért kérek mindenkit, biztassa családját, barátait, ismerőseit, hogy vasárnap menjenek el szavazni, és támogassák az RMDSZ jelöltjeit. (x)

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek