2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

A városlakók javaslatait is várják

A város ünnepére készül Gyer­gyó­szentmiklós. A szervezés jól halad, a programok körvonalazódnak, háromnapos rendezvénysorozatot tartanak idén Szent Miklós-napja alkalmából.

Szent Miklós szobra a körmenet kelléke
Szent Miklós szobra a körmenet kelléke

Egy hónap van még Gyer­gyószentmiklós névadójának ünnepéig, azonban az előkészületek már javában zajlanak, a szervezőcsapat azon dolgozik, hogy minden korosztály számára élvezhető programokkal álljanak elő – mondta el Nagy Zoltán alpolgármester. December 4–6. között tartják a Szent Miklós Napokat, és bár a városvezető részleteket nem akart még elárulni, azt elmondta, az első napon lesz a dísztanácsülés, szombaton tartják a legnagyobb tömegeket megmozgató eseményeket, így a már hagyományos disznótoros főzőversenyt és a Mikulás-várást is, vasárnap, Szent Miklós napján a vallásos szertartásé lesz a főszerep. Az előző években népszerű programokat megtartják idén is, de újdonságokkal is készülnek a szervezők. Szeretnének lehetőséget adni, hogy a városlakók is kivegyék részüket a szervezésből, éppen ezért várják a programjavaslatokat. A művelődési központban november hatodikáig fogadják a civilszervezetek vagy akár magánszemélyek ötleteit. Fontos azonban, hogy pontosan megfogalmazott elképzelésekkel rukkoljanak elő, ezeket a szervezők bírálják majd el, és döntenek, hogy bekerülhet-e a programsorozatba. Ugyancsak a városlakók javaslatait várják arra vonatkozóan, hogy ki kapjon idén Díszpolgári címet, illetve Pro Urbe díjat. Nagy Zoltán azt mondta, olyan személyeket jelölhetnek, akik a városért példaértékű, értékteremtő tevékenységet folytatnak. Díszpolgári címet évente egy személy számára adományoz a városvezetés. A kitüntetést olyan személyek vehetik át, akik jelentős mértékben hozzájárultak a város gazdasági, kulturális, tudományos, természetvédelmi, sport terén való fejlődéséhez vagy emberségben, jótékonyságban példamutatóak a közösség számára, legyenek akár hazai, akár külhoni állampolgárok – írja közleményben a városháza. Pro Urbe díj hasonlóképp olyan személynek adományozható, aki a város fejlődéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárult. November 20-ig fogadják a jelöléseket, az iratcsomónak tartalmaznia kell a jelölt személy életrajzát és fényképét, valamint egy táblázatot legalább ötven városlakó támogató aláírásával. A támogatási ív átvehető a városháza székhelyének ügyfélfogadójában. Az iktatást követően szakbizottságok véleményezik a jelölt személyek tevékenységét, a döntést pedig a dísztanácsülésen hozzák nyilvánosságra.
Gyergyószentmiklóson 1991-től kezdődően 55 díszpolgári címet adományozott az önkormányzat, Pro Urbe díjat 1999 óta ad át a városvezetés, eddig 22 személy kapott.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb