A városi közlekedés rehabilitációjára pályáznak

101

Összesen 16 millió eurót hívna le a városvezetés közlekedés korszerűsítésére. Ha nyer a pályázat, lehetőség nyílik a forgalmasabb utcák teljes körű rendbetételére, kerékpáros- és gyalogossávok kialakítására, a tömegközlekedés korszerűsítésére, új parkolási rend bevezetésére. A cél: zöld várossá tenni a Küküllő-parti települést. A tegnapi tanácsülésen az önkormányzat egyhangúlag szavazta meg a pályázaton való részvételt.

Európaibb lesz a közlekedés? Teljes átalakításra pályázik Udvarhely Fotó: Asztalos Ágnes

A tanácsülésen Jakab Attila városmenedzser mutatta be a Székelyudvarhely köz­úti infrastruktúrájának rehabilitálása és korszerűsítése, a közúti forgalom zsúfoltságának és a széndioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében című beruházási tervet. Mint mondta, átszervezésre, sőt gyökeres változtatásokra van szükség, hiszen csak a városban bejegyzett autók száma meghaladja a 18 ezret, és ehhez még hozzáadódik a környékbeli településekről rendszeresen bejáró járművek száma is. Eközben a város útjainak fele rossz, avagy nagyon rossz állapotban van egy szakfelmérés szerint, az úthálózat gyakorlatilag semmit sem változott a 80-as évek óta – hangzott el a bemutató elején. A beruházási terv elkészítéséhez a tavaly elfogadott, azóta aktualizált mobilitási tervet vették alapul. E szerint egyébként a városlakóknak mintegy 40 százaléka inkább gyalog közlekedik, 37 százalékuk járművel és többnyire egyedül, valamivel több mint 16 százalék használja a tömegközlekedést, és mindössze 10 százalék részesíti előnyben a kerékpáros-közlekedést. Viszont a felmérés szerint az autóvezetők mintegy 35 százaléka hajlandó lenne környezetkímélőbb közlekedésre váltani – ha ennek megteremtik a feltételeit. Fejlesztésekkel, és az ezek nyomán beinduló szemléletváltással szeretné a városvezetés elérni, hogy a „balkáni, kaotikus forgalomból” Udvarhely európai várossá váljon. Azaz legalább ennyien gyalogoljanak, mint most, de sokkal többen járjanak biciklivel és városi buszokkal.
A Regionális Operatív Program egyik kiírása éppen ilyen terveket támogat. Két projektet készül benyújtani a város, amelyekben összesen 14,6 kilométernyi utca alapos újjáépítése (kerékpáros-, gyalogossávokkal és elválasztó elemekkel, ahol teherforgalom is van), parkolók felújítása, kerékpártámaszok kihelyezése szerepel. A városmenedzser bemutatta egy-egy ilyen utca látványtervét is a tanácsülésen. Továbbá 4-4 elektromos autóbuszt vásárolnának, bevezetnék az elektronikus jegyrendszert, töltőállomásokat létesítenének, a megállókba digitális kijelzők kerülnének. Mindkét projektbe a legforgalmasabb útvonalakat válogatták be, az első értéke 45 744 000 lej, a másodiké 27 887 000 lej, és mindegyik esetében 2 százalék az önrész. Egymást kiegészítő tervekről van szó, amelyek egymástól függetlenül is működnek – mutatott rá a bemutató végén Jakab Attila városmenedzser.
A pályázatok benyújtási határideje március 20-a, de megtudtuk, hogy még nincs jelentkező, Székelyudvarhely pedig igyekszik az elsők közé kerülni, hiszen annál nagyobb esélye lesz arra, hogy elnyerje a támogatást. A városi tanács egyöntetűen támogatja az elképzeléseket.

[box type=”shadow” ]Negyvenöt tervezet

A határozattervezetek számát tekintve maratoni tanácsülésen van túl a székelyudvarhelyi önkormányzat: 45-öt szavaztak meg a képviselők. Újra meghirdetik a Művelődési Ház alagsorában található egykori Siculus bár bérbeadását, a közel 160 négyzetméteres felületet a tavalyi díjnál majdnem 2000 lejjel olcsóbban kínálják. Kulturális eseményeknek is helyet adó vendéglátóipari egységet képzeltek el a megüresedett helyiségbe, amelynek a havi bére 4669 lej lenne. Kevesebb bért, az eddigi évi 250 000 lej helyett csak 180 000-et fizet a város idén a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek a Tamási Áron Gimnázium épületeiért, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium esetében az összeg 250 000 lej maradt. Az RMDSZ-es tanácsosok tiltakozására a polgármester kijelentette: a bérről egyeztettek az iskolák vezetőségével, a Tamási azért kap kevesebbet, mert – mint már korábban megírtuk – a magyar kormánytól jelentős támogatás érkezik idén az épületek felújítására. Második nekifutásra sem sikerült megszavazni tegnap az RMDSZ-es frakció tartózkodása miatt a régóta inaktív Udvarhelyi Média Kft. felszámolását, de a tanácsosok egyetértettek tíznél is több civil szervezet ingatlanadó fizetése alóli felmentésével. Továbbá 3 személynek szavaztak adómentességet, mert műemlék épület van tulajdonukban, és 14 hibridautó tulajdonosa kaphat 95 százalékos adókedvezményt. Hamarosan lehet jelentkezni a nemsokára elkészülő szociális lakásokra, és várhatóan nyártól eladhatóvá válnak az ifjúsági lakások. Végül egyöntetűen megszavazta a tanács a civil szervezeteknek szóló idei pályázati programot is, amelyet a napokban nyilvánossá tesznek a városháza honlapján.[/box]

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek