péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A Van művészete

A Székelyudvarhelyi Művelődési Ház oszlopos termében Van címmel nyílt meg vasárnap délután Bíró Gábor festőművész egyéni tárlata. A jelenlevők személyesen köszönthették 60. születésnapja alkalmából a művészt.

Szűknek bizonyult a kiállítótér: barátok, ismerősök, Bíró Gábor művészetének tisztelői szép számban megjelentek a tárlatnyitón. A 60 éves festőművészt születésnapja és 10. itthoni egyéni kiállítása alkalmával Elekes Gyula, a művelődési ház igazgatója köszöntötte, négy évtizedes pályáját Kovács Árpád művészettörténész summázta.
Termékeny, az erdélyi és a székelyudvarhelyi képzőművészeti élet egyik legmarkánsabb személyisége Bíró Gábor. Pályájának kezdete szorosan összefonódik az 50-es, 60-as évekbeli, Banner Zoltán által Székelyudvarhelyi Művésztelepnek nevezett alkotóműhellyel, nevéhez kötődik a helyi képzőművészeket egy csapatba verbuváló Udvar csoport megalapítása. Negyvenéves pályafutása alatt számos egyéni és csoportos kiállításon volt jelen, expresszív műveit Kolozsvártól Győrig, Bukaresttől Budapestig bemutatták. Művészetét 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. Szülővárosában ez a tizedik egyéni tárlata – bár igény lenne rá, nem túl gyakran „mutogatja” munkáit. Legutóbbi egyéni kiállítása, az Elmarad is csupán egy röpke, mindössze egyórás „felvillanás” volt a Városi Könyvtárban.
– Ami volt, abból lesz a van, és ami van, abból lesz a lesz. Ha lesz. Felhívás keringőre, hogy ki-ki vegye számba azt, hogy mi van, volt, lesz. Ez mindennapi gyakorlatnak is jó – summázta a mostani tárlat címének lényegét Bíró.
A Van című tárlat három hétig látogatható. Érdemes megtekinteni. Bölcsen és derűsen – ahogy azt a művész ajánlja a mindig rohanóknak.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb