szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A valódi kérdés

„Hát ti kinek mondotok engem?” (Mt 16:15)

Jézus Cézárea Filippi területén kérdezi meg tanítványaitól, kinek mondják őt az emberek, majd személyesebben teszi fel a fenti kérdést. Miért? Mert könnyű elbújni az emberek véleménye mögé: némelyek ennek vagy annak. Ugyanakkor a tanítványokban is megvolt a kíváncsiság: vajon valójában kicsoda Jézus?
Amikor Urunk felteszi ezt a kérdést, nem álszerénység, nem öndicsőítés, nem kíváncsiság és nem Neki van szüksége a válaszra. A tanítványok önmagukban kell megkeressék, számukra kicsoda Jézus.
Személyesebben: amikor nekünk teszi fel a kérdést Urunk, önmagunkban kell keresni a választ. Mert a mai modern ember annyi mindent tudni vél Jézusról és annyi mindent nem tud Róla. Ezért teszi fel időről időre ezt a kérdést Urunk.
Neked kicsoda Krisztus?
Annyiféle válasz elhangzott már: Isten Fia, a legjobb ember, Buddha, Krisna, vallásalapító stb. De melyik a helyes? Mert csupán egyetlen helyes válasz van. Számodra kicsoda Ő?
A sokfajta válasz közül kiderül, hogy az ember valamilyen módon birtokolni, überelni akarja Őt, hatalmat kíván venni felette, holott Őneki adatott minden hatalom mennyen és földön.
Emberi világunk egy nagyon változó világ, nincs benne egy állandó, egy olyan örök érték, amihez igazítani tudnánk életünket. Pedig hányszor bebizonyosodott, hogy az adott időben biztosnak vélt tudományos dogmák az idők múltával nevetségesekké váltak. Valamikor laposnak hitték a földet, valamikor keresték a minden tárgyat arannyá változtató bölcsek kövét, az örök ifjúság elixírét, lehetetlen volt a Holdra szállni.
Ezzel ellentétben Urunk a kezdet és a vég, az alfa és az ómega, a változhatatlan, az örök, aki tegnap és ma és mindörökké ugyanaz. Az egyetlen változhatatlan a mi változó világunkban. A változhatatlan Szeretet, Aki Önmagát adja érettünk. A biztos alapkő, amire rá lehet építeni egy életet, földi esztendőket és örökkévalóságot. Ezért fontos megkeresni önmagunknak önmagunkban a választ: számomra Kicsoda Ő?

Barát István református lelkész

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb