A vadászat szépségeit népszerűsítették

Székelyföldi Vadásznapok

78

Nagy érdeklődés övezte a hétvégén megtartott VIII. Székelyföldi Vadásznapokat. A rendezvénysorozatnak idén Csík­szent­domokos adott otthont, Har­gita, Kovászna és Maros megyéből érkeztek vadászok és a vadászatot kedvelők, de Ma­gyarországról is voltak résztvevők.

Vadásznapokat tartottak Csíkszentdomokoson fotók: Lázár Hajnal

Hargita megyére került a sor, hogy megszervezze idén a Székelyföldi Vadásznapokat. A programokat a csíkszentdomokosi futballpályán tartották. Pénteken szakmai konferencia volt, amely elsősorban vadászokat, vadgazdálkodással foglalkozókat szólított meg. Szombaton már a szélesebb közönségnek szánták a programokat, hiszen egész nap különböző szakmai témájú bemutatók és szórakoztató fellépések váltották egymást. A megnyitó után Szent Hubertus-misén vehettek részt az érdeklődők, aztán bemutatkoztak a rendezvényen részt vevő vadászegyesületek, amelyek tagjai főzőversenyen is összemérték tudásukat: 18 vadászegyesület képviselői készítettek ízletes és különleges ételeket, amelyek mind el is fogytak délben. Néptáncosok és népdalénekesek szórakoztatták a közönséget, de volt szarvasbőgés-bemutató is. A kutyabemutatóra sokan elhozták kedvenceiket, főként vadászkutyákat láthatott a közönség nem csak vadász gazdik kíséretében. Az esemény jó alkalom volt arra is, hogy a vadászkutyákat tartók ismerkedjenek, tapasztalatot cseréljenek. Az agárfuttatás és solymászat is érdekes színfoltja volt a rendezvénynek. S több mint száz néptáncos szórakoztatta a közönséget.
Az érdeklődők trófeakiállítást is megtekinthettek a sportpálya szomszédságában található rendezvényteremben, főként székelyföldi trófeákat hoztak el az egyesületek. Megtekinthető volt például az a medvekoponya, amelyet a Zetelaka és Társai Vadász és Horgász Társulat által bérbe vett varsági 37-es vadászterületen ejtettek el 2015-ben. A 70,07 CIC-pontot érő medvekoponyát 2016-ban világrekordnak minősítették. Emellett természetesen sok egyéb látnivaló is várta mindazokat, akik otthonosan mozognak a trófeák világában, a kevésbé tájékozottak pedig sok érdekességet tudhattak meg ez alkalommal a vadakról és kiállított trófeákról.


A rendezvényen többen hangsúlyozták, hasznos a Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysora, hiszen a vadászat szépségeire hívja fel a figyelmet, s alkalmat teremt, hogy találkozzanak egész Székelyföld vadászegyesületeinek képviselői, megbeszélni egy év történéseit, közös tennivalókat tervezni, egymás tapasztalatait megismerni.
Vasárnap gyalogtúrával és szentmisével ért véget a program.
Az első Székelyföldi Vadásznapokat 2011-ben Csíkdánfalván tartották, azóta minden évben más-más Hargita, Kovászna és Maros megyei település adott otthont a rendezvénynek.
A csíkszentdomokosi rendezvényen a szervezők a Maros megyei vadászegyesületeket kérték fel, hogy jövőre megszervezzék az eseményt.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek