Augusztus végén lejár a határidő

Mezőgazdasági életjáradék

298

Nagyjából két hét áll még a mezőgazdasági életjáradék-könyvecskéik láttamozására a támogatásra jogosult idős gazdáknak vagy hozzátartozóiknak. Az életjáradék-könyvecskék láttamozása a 2017-es esztendőre járó, de idén kifizetendő támogatás főfeltétele.

Augusztus végéig láttamoztathatják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaiban életjáradék-könyvecskéiket a mezőgazdasági területeik eladása vagy bérbeadása nyomán életjáradékra jogosult idős gazdák. A 2017-es esztendőre járó, idén folyósítandó juttatásra az életjáradék-programban részt vett, de időközben elhalálozott személyek hozzátartozói is jogosultak: ez esetben az életjáradék-könyvecskéhez a halotti bizonyítvány eredeti és fénymásolt változatát, a személyigazolvány másolatát, továbbá a hagyatékozást, örökösödést tanúsító közjegyzői dokumentumot is csatolni kell.
A mezőgazdasági életjáradékra jogosult Hargita megyei gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai, Haladás utcai székhelyén fogadják: a támogatási jogosultság igazolása személyesen, illetve közjegyzői felhatalmazás felmutatásával is lehetséges. A láttamozáshoz a személyi igazolványra, az életjáradékos könyvecskére, valamint az érvényben lévő bérleti szerződés felmutatására van szükség – minden esetben eredeti formában. A mezőgazdasági életjáradék-program keretében Hargita megyéből az elmúlt esztendőkben mintegy kétszáz idős gazda láttamoztatta könyvecskéjét: részükre az APIA esztendőnként közel 300 ezer lej életjáradékot folyósított. Az évente fizetett életjáradék nagyságát a bérbe adott területek után hektáronként 50 euróban, míg az eladott földterületek után hektáronként 100 euróban állapítják meg.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.