A turizmus új dimenziói Borszéken

Befejezik a gyógykezelő és wellnessközpontot, nyári bobpályát építenek

348

Újabb, a turizmus szempontjából kiemelt fontosságú beruházás indul Borszéken: nyári bobpálya finanszírozási szerződését írta alá Bogdan Gheorghe Trif turisztikai miniszter és Mik József, Borszék polgármestere tegnap. A turisztikai miniszter látogatása során a befejezés előtt álló gyógykezelőt is megnézte.

A kezelőközpontot is meglátogatták. Már közel a megvalósítás Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Bogdan Gheorghe Trif turisztikai miniszter tegnap délben érkezett az országos érdekeltségű üdülővárosba, hogy a leendő bobpálya helyszínét megnézze, valamint a kezelőközpont építésének folyamatát is szemrevételezze.

Négy hónap alatt elkészül
A turisztikai miniszter helyszíni szemléjét a Reménység sípálya aljában kezdte, ahol a beruházás turisztikai jelentőségét Mik József borszéki polgármester ismertette.
A nyári bobpálya a síszezon befejeztével nyújt majd szórakozási lehetőséget a Borszékre érkező turistáknak: az egycsöves vezetéken futó szánkókból egyszerre 32 tud lesiklani, 30 km/órás sebességgel, 860 méter hosszan.
– A pálya használatához a meglévő sífelvonót és beléptető rendszert használjuk majd, tavasszal felépítik, október–novemberben pedig, a síszezon közeledtével lebontható. A hasonló, Gyimesfelsőlokon tavaly megnyitott bobpálya remek turistacsalogató, úgy gondoljuk, hogy Borszéken is sikere lesz egy hasonló beruházásnak – mondta el Mik József.
A miniszteri látogatás a készülő kezelőközpontban folytatódott, ahol Bogdan Gheorghe Trif elmondta: az uniós országok közül Romániában a legkisebb az idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó áfa, mindössze 5 százalék. Emellett igyekeznek az önkormányzatokat is támogatni, hogy a turizmus fellendüljön, ezáltal pedig az infrastrukturális fejlődés is tapasztalható lesz.
A miniszter hozzátette: a vendégek számára az év 365 napján szórakozási lehetőségeket kell biztosítani, mostantól a téli síelést a nyári bobozás válthatja fel, a kezelőközpont megnyitása pedig a szálláshelyek számának növekedését is maga után vonja.
A borszéki bobpálya 4,5 millió lejes költsége teljes egészében a román kormányra hárul.

Lassan, de megvalósul az elképzelés
A kezelőközpont munkálatainak kapcsán Mik József polgármester a Hargita Népének elmondta: a belső terekben már csak minimális tennivalók vannak, megérkeztek a medikális felszerelések, remélhetőleg a bútorzatot is beszerelik november végéig, és az engedélyeztetések is meglesznek.
– A kinti munkák a nyáron befejeződnek, így esélyt látok arra, hogy decemberben legalább a wellness-részleget megnyissuk a látogatók előtt – jegyezte meg az elöljáró.
Mint arról már korábban beszámoltunk, a borszéki gyógykezelő és wellnessközpont építése nyolc évvel ezelőtt kezdődött: 2011-ben indult el a kivitelezés, majd a következő évben megszűnt a kormánytámogatás. A borszéki önkormányzat 13 millió lejes hitelt vett fel 2015 végén, hogy az elkezdett munkálatokat folytatni tudja.
A város 6,5 millió lejes, saját éves költségvetéséből 1,7 millió lejt visz el évente a kölcsön törlesztése, és ez az elkövetkező hét évben még így lesz.
– Van ahonnan kifizetni a részletet, de ez azt is jelenti, hogy más fejlesztésre nagyon kevés pénzünk marad. De akkor ez volt az egyetlen járható út, amelyen elindulhattunk. Reméljük, hogy a gyógyközpont hamarosan megnyílhat, a személyzet csapata is kialakulóban van: orvos, kinetoterapeuta jelentkezők is vannak, és még idén elindulhat a magyar kormány támogatásával épülő orvosi lakások projektje is. Hogyha a magánszférában is elindulnának a befektetések, közösen egyre több vendégnek tudnánk minőségi ellátást, szórakozási lehetőséget és szállást biztosítani – összegez Borszék polgármestere.
A tegnapi eseményen részt vett továbbá Bende Sándor és Benedek Zakariás parlamenti képviselő, valamint Bíró Barna Botond megyeitanács-alelnök is.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek