A türelmi idő meghosszabbítását kérik a felcsíki községek

Új értelmet nyert, hogy az idő pénz

349

Csak két beruházás van hátra a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás Felcsík integrált fejlesztése elnevezésű projektjéből, azonban ezek nem készülnek el augusztus 15-ig, amikor lejár a projekt határideje. Így a társulás arra kényszerül, hogy további egyéves türelmi időt kérjen. Ez azonban már pénzbe kerül a társulást alkotó helyi önkormányzatoknak.

Munkagépek Csíkmadarason. Az after school építkezésénél még nem gyúródhatnak Fotó: László F. Csaba

Bőjte Csongor Ernő, Csík­dán­falva polgármestere, a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás soros elnöke kérdésünkre elmondta: bár a projekt keretében tervezett beruházók közül már csak a csíkmadarasi délutáni iskola (after school) építése és a csíkszentdomokosi kultúrotthon korszerűsítése az, aminek a kivitelezésébe még bele sem vágtak, a társulásnak mégsincs más választása, további egyéves türelmi időt kell kérnie. A határidő ugyanis augusztus közepére lejár.
Ezúttal azonban már anyagi vonzata is van az újabb halasztás kérésének: a társulásnak mintegy 60 ezer lejes garanciaalapot kell befizetnie. Az összegen egyenlő arányban osztoznak a társulásban részt vevő önkormányzatok. Bőjte Csongor Ernő kérdésünkre leszögezte: közösen vágtak bele a projektbe, közösen is fogják befejezni.
Bíró László, Csíkmadaras polgármestere elmondta: sajnos nem jelentkezett kivitelező a délutáni iskola (after school) megépítésére.
– Lazítunk a feltételeken, és bízunk benne, hogy így már lesz cég, amely jelentkezik a kiírásra. További időre van szükségünk, és ezt kérni is fogjuk – nyilatkozta lapunknak az elöljáró. Bár a türelmi idő meghosszabbítása pénzügyi korrekcióval jár, Bíró szerint így is megéri türelmesen végigjárni az utat.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulás öt település fejlesztését szolgáló, 4,98 millió eurós pályázatának eredetileg 2017. június 30-a volt a határideje, azonban akkor a társulás halasztást kért és kapott. Akkor azért is kényszerültek a haladék kérésére, mert Csíkmadarason az utcák leaszfaltozását megelőzően a vezetékeket a föld alá akarta vezettetni az önkormányzat. Bíró László, Csíkmadaras polgármestere tegnap már büszkén mutatta, hogy a föld alá már sikerült lefektetni a vadonatúj vezetékhálózatot, a háztartások pedig hamarosan rácsatlakozhatnak, és akkor végre eltűnnek a községből a betonoszlopok, és a légvezetékek sem csúfítják el a faluképet.
Az aszfaltozás a településen jelenleg is zajlik, idén várhatóan befejezik. Madarasnak összesen 3,8 km út aszfaltozása „jutott” az EU-s pályázatból.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.