hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A tulajdonviszonyok rendezése a legfontosabb

Nehéz évet tudhat maga mögött Gyergyóremete: két árvízzel és egy földcsuszamlással kellett szembenézni, pénzügyileg is nehezebb volt 2016, az év végén pedig sajnálatos módon az alpolgármesterét is elveszítette a község. Laczó-Albert Elemér polgármester rámutatott, választási évben mindig nehezebben megy a munka, mint máskor, 2017-tel kapcsolatban pedig közölte: a földtulajdon-viszonyok rendezése képezi a prioritást.

Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere Fotó: Kertész László

Pénzügyileg is nehezebb volt a tavalyi év Remetén, Laczkó-Albert Elemér polgármester elmondása szerint ez főként annak volt tulajdonítható, hogy hiányoztak a kormány által kiírt programok. Mint kifejtette, az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében folyamatban volt egy út építése a községben, 2015 végén pedig az önkormányzat visszaadott 700 000 lejt annak reményében, hogy a következő évben folytatják a munkát.
– Folytattuk is, majd kiállították a számlát és nem tudtuk kifizetni. Beléptünk egy hosszú távú tartozási körbe, és azzal találtuk szembe magunkat, hogy zárolták a számláinkat. Ilyen sem történt korábban – részletezte a településvezető, hozzátéve, mindez nem okozott pénzügyi zavart a községben, tavaly év végére pedig a tartozást is sikerült rendezni, így helyreállt a mérleg: az összeg közel felét Hargita Megye Tanácsa, a többi részét az önkormányzat fizette.
– A legnagyobb nehézség az év végére jött – folytatta mondandóját Laczkó-Albert Elemér, rámutatva Bakos József alpolgármester sajnálatos elvesztésére, aki november végén elhunyt. – Tizenkét éve dolgoztunk együtt, a jobb kezemet veszítettem el a személyében – tette hozzá, mondván, a polgármesteri hivatal teljes munkaközösségét sokkolták a történtek, amelyeket mind a mai napig nehéz feldolgozni.
Szabó Csaba személyében immár új al­polgár­mestere van a község­nek, Laczkó-Albert Elemér pedig reményét fejezte ki vele kapcsolatban: bíznak benne, hogy beletanul, és olyan hatékonysággal tud majd dolgozni, mint azt elődje tette.
A természeti csapások sem kímélték tavaly Remetét: két esetben árvízzel, egy alkalommal pedig földcsuszamlással kellett szembenézni. A polgármester rámutatott: az árvizek után kétszer 5000 lejt kapott a község – így többnyire a saját lehetőségeikre voltak utalva –, a földcsuszamlás esetében pedig támfalat építettek, amelynek anyagi fedezetére Biatorbágy testvértelepülés nyújtott segítséget.
Mint azt korábban lapunkban olvashatták, a remetei tejporgyárnál található tömbházak esetében is gondok merültek fel: a szolgáltató több alkalommal kísérletet tett arra, hogy lekapcsolja az áramot a gyárban, ebben az esetben azonban a lakók is áram és víz nélkül maradnak. A témával kapcsolatban Laczkó-Albert Elemér azt mondta, nem oldódott meg a helyzet, és a problémák sem olyanok, amelyeket rövid időn belül meg lehetne oldani. Mint közölte, nincs eszköz az önkormányzat kezében, hogy beavatkozzon, az pedig sajnálatos, hogy a lakók a helyzet áldozatai.
A tavalyi év pozitívumait, megvalósításait illetően megjegyezte, a fentebb említett okoknál fogva szerény beruházásokról beszélhetünk: sikerült rendbe tenni a teljes közvilágítást, emellett három uniós projektet is nyert a község, a folytatással kapcsolatban pedig további négyet készítettek elő, ezekhez várják jelenleg a kiírásokat. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a legégetőbb tennivaló, Laczkó-Albert Elemér azt mondta, a földtulajdon-viszonyok rendezése képezi a prioritást, így a hivatali belső munkaszervezést is ennek megfelelően alakítják.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb