A tudás átörökítését hangsúlyozzák

Prímástalálkozó huszonegyedszer

85

Van utánpótlás – jelentette be András Mihály az Erdélyi Prímások 21. Találkozóját beharangozó sajtótájékoztatón tegnap. A rendezvényt szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója a találkozó gálaműsorát összeállító Mihók Attila – András Orsolya – Gábor Rozál hármasra utalt, a fiatal szakemberek vették át a munkát az idei nagy hiányzótól, Pávai Istvántól.

Szervezői elvárások. Feltörekvőben a fiatalabb generációk Fotók: László F. Csaba

Huszonegyedik kiadásához érkezett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes évi rendszerességgel megszervezett szakmai rendezvénye, az Erdélyi Prímások Találkozója. Idén a hangsúly a táncházmuzsikusok és népi mesterei közös munkáján lesz a hangsúly, amint András Mihály, a szervező intézmény vezetője fogalmazott, hogy tudják „összehangolni a tudást”.
A sajtótájékoztatón Árendás Pé­ter, a budapesti Liszt Ferenc Ze­ne­művészeti Egyetem Népzene Tan­székének adjunktusa az egyetem és a találkozó közti hosszas és termékeny szakmai kap­csolatról beszélt. Megemlítette, hogy immár az őszi tanrend része a csíkszeredai kiszállás, diákjaik ragaszkodnak az ittléthez, amolyan jutalomkirándulásként élik meg az itt töltött napokat, a hagyományőrző zenészekkel való találkozást, a tőlük való tanulás lehetőségét. A készülő műsorról pedig előrebocsátotta, azt úgy állítják össze, hogy „elnyerje a csíki közönség tetszését”.
András Orsolya és Mihó Attila a rájuk bízott, általuk szerkesztett gálaműsor előkészületeiről számolt be: általa azt kívánják bemutatni, hogy „a mesterek kezében lakozó tudás” hogyan öröklődik át. A műsorban táncházzenészek és hagyományőrző muzsikusok zenélnek együtt.
A sajtótájékoztatón beszámoltak a tegnap kezdődött találkozó kísérőrendezvényeiről is, így a naponta szervezett műhelymunkákon a gyimesi éneklés rejtelmeiben lehet elmerülni Tankó Jánosné Gábor Eszter kalauzolásával, Ségercz Ferenc a pásztorfurulya csodálatos világával kívánja megismertetni a gyermekeknek furulyát oktató pedagógusokat és a hangszer iránt érdeklődőket, a népi vonós szakmai képzést pedig a magyarbecei Szabó Dénes és a széki Filep „Pali” Márton prímás vezeti.

A szakmai képzések nyitottak és ingyenesek minden érdeklődő számára, a részvétel csupán regisztrációhoz kötött.
A széki muzsika a találkozó másik népszerű kísérőrendezvényén, a néprajztudományos előadáson is terítékre kerül: Árendás Péter az elmúlt 70 esztendőben tíz széki bandával készült hangfelvételekről beszél.
Holnap és pénteken 19 órakor gálaműsor zárja a nap programját. Holnap az András Orsolya és a Mihó Attila által szerkesztett Első kézből című műsor látható. Fellépnek: Legedi István (furulya) – Moldva, Timár Viktor (hegedű) – Gyimes, Timár János (ütőgardony) – Gyimes, Duduj Rozália (ütő­gardony) – Csík, Szabó Dénes (hegedű) – Magyarbece, Filep „Pali” Márton (hegedű) – Szék, Csiszár Aladár (hegedű) – Magyarpéterlaka és Czilika Gyula (hegedű) – Kalotaszeg, no meg mintegy harminc táncházmuzsikus és népdalénekes.
Pénteken a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tan­székénak hallgatói mutatnak be gálaműsort Erdély népzenei kincsei címmel, az est házigazdája Árendás Péter.

Mindkét gálaműsort táncház követi
A két gálaműsorra a jegyeket elővételben a Csíki Mozi jegypénztárában, illetve a www.bilete.ro oldalon, valamint a városi művelődési ház jegypénztárában lehet megvásárolni az előadás megkezdése előtt. A rendezvény szervezője a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, társszervezője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, fenntartója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, anyagi támogatója a magyar Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap, szakmai partnere pedig a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek