A trichinellózis veszélyeire figyelmeztetnek

188

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét a trichinellózissal kapcsolatos egészségvédelmi előírásokra. Az intézmény az aktuális idényben történt megbetegedések miatt fokozott óvatosságra int.

Hagyományos disznóvágás. Fontos ellenőriztetni a húst Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy feldolgozás és fogyasztás előtt ellenőriztessék a háztáji gazdaságban nevelt vagy onnan vásárolt disznó húsát és a vadhúst a legközelebbi állatorvosi rendelőben, és tartsák be az orvosi előírásokat, mert a bevizsgált beteg állat árát megtérítik, amennyiben a sertés fülszámmal rendelkezett, vagyis szerepelt a hivatalos nyilvántartásban. A vizsgálat ára 10 lej körül van, ezért nem érdemes kockáztatni a család egészségét – áll az intézmény által szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.
Hozzáteszik, hogy csak engedéllyel rendelkező egységekből vásároljanak húst, így biztos, hogy azt az állategészségügy ellenőrizte. Ebből következik, hogy ne fogyasszunk ellenőrizetlen forrásból származó húst, hústerméket, ha pedig kóstolót kapunk, ne szégyelljük megkérdezni, hogy ellenőriztették-e a húst.
A sózás, füstölés, szárítás nem pusztítja el a kórokozó lárváit a nyers húsban. Az állategészségügyi szakemberek elmondása szerint az trichinella-lárvák 60 fokos hőmérsékletig életképesek maradnak.
A trichinellózis vagy más néven fonalóckór az egész világon előfordul, kórokozója a Trichinella spiralis nevű fonalféreg, amely a fertőzött hússal kerül az ember szervezetébe, általában a disznó, de a ló, nutria vagy vadak (vaddisznó, medve) húsa is tartalmaz életképes lárvákat és cisztákat, amelyekből szervezetünkbe juthat a kórokozó.
Az embernél a fertőzés kezdetben általában tünetmentes. A betegség tünetei hetek múlva jelentkeznek, és függnek a szervezet ellenálló képességétől, az elfogyasztott húsmennyiségtől és a benne lévő kórokozók mennyiségétől.
A fertőzésre utalhatnak a következő tünetek: emésztési zavarok (hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás), amelyek egy-két nappal a hús elfogyasztása után – de nem minden esetben – jelentkeznek, mellé társulhatnak: láz, arc- és szemhéjödéma, kötőhártya-gyulladás, izomfájdalmak, elesettség. A betegség nem terjed emberről emberre.
A közleményben hangsúlyozzák, hogy senki ne fogyasszon ellenőrizetlen húst. Ha a disznó vagy vadhús elfogyasztása után emésztési vagy szempanaszok jelentkeznek, sürgősen forduljunk családorvosunkhoz.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.