A trichinella-tesztet nem érdemes kihagyni

Hogy zavartalan legyen az ünnepi lakoma

159

Fél óra alatt és nagyjából egy kiló hús áráért bárki meggyőződhet arról, hogy a frissen vágott, a család asztalára szánt sertés húsa trichinellával fertőzött-e vagy sem. A rekeszizomból vett húsminták ellenőrzését a hatósági állatorvosok szó szerint és átvitt értelemben is melegen ajánlják.

Disznóvágás Gyergyóremetén. Melegen ajánlják a hús bevizsgálását Fotó: Domján Levente

Fokozott ellenőrzésekkel és állategészségügyi felügyelettel készül a közelgő ünnepi időszakra a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság – tájékoztatta lapunkat dr. Ladó Zsolt, az intézmény igazgatója.

Szemügyre veszik a piacokat, boltokat, gyártókat
A megyében működő élelmiszergyártó, -tároló és -forgalmazó egységek ellenőrzését már el is kezdték a hatósági állatorvosok: a főhatósági akció a november 30-a és december 24-e közötti a karácsonyi, valamint a december 27. és január 8-a közötti szilveszteri, újesztendei ünnepi időszakra szól. Az említett periódusokban a hatósági szakemberek az élelmiszerboltok, pékségek, illetve tej- és húsfeldolgozók mellett a panziókat, vendéglőket, cukrászdákat, illetve valamennyi, tömegrendezvénynek otthont adó, közélelmezésben szerepet játszó létesítményt górcső alá vonják. A helyszíni ellenőrzések mellett a központi, megyei valamint az idén megalakult hét területi állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági kör szintjén is állandó ügyelettel fogadják a trichinella-vizsgálatra húsmintákkal érkező fogyasztókat, illetve az esetleges romlott élelmiszerekkel vagy más élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos panaszokat. Az ügyeletet biztosító körök elérhetőségét már kifüggesztették, míg a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság 24 órás élő telefonszolgálata a 0266–312060-as számon áll a fogyasztók rendelkezésére – jegyezte meg a megyei főállatorvos.
– Az ügyelet hétvégén, tehát szombaton és vasárnap is elérhető. Csíkszeredában, mivel a helyi állategészségügyi körnek otthont adó vásárcsarnok vasárnap zárva tart, a hét utolsó napján a húsmintákat Taplocán, az igazgatóság székhelyén lehet bevizsgáltatni – hívja fel a disznóvágást vasárnapra időzítő csíkszeredai gazdák figyelmét Ladó Zsolt.

Van, amin nem szabad spórolni
Többet ér a család egészsége a trichinella-vizsgálatra fordított időnél és pénznél. A hentesek, mészárosok minden esetben tudják, hogy a vizsgálatra szánt húsmintát a sertés melyik részéből vegyék: ha az állat fertőzött, az élősködő fonálféreg jelenlétét a legnagyobb pontossággal a rekeszizomból lehet kimutatni. De ha ez nem lehetséges, akkor a mintavételre a borda közti izom is alkalmas. Amíg a vizsgálat eredményét nem tudjuk, ne fogyasszunk az állat húsából – tanácsolja a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.
Nem árt tudni, hogy a húsminták bevizsgálása a megbízott állatorvosoknál, a körzeti állatorvosi rendelőkben nincs hatósági díjszabáshoz kötve, azaz szabadáras szolgáltatásnak minősül, viszont egy kiló hús áránál rendszerint nem kerül többe. Ám a vizsgálatért elkért 15-20 lej semmiképp sem ér meg annyit, hogy a család asztalára bevizsgálatlan, esetleg trichinellával fertőzött sertés húsa kerüljön.
– A trichinella nemcsak a saját fogyasztásra vágott disznó húsában okozhat problémát. Vidékünkön szokás a kóstoló küldése. Tavaly Udvarhelyszéken előfordult olyan, hogy a kapott kóstolóból bevizsgálatlan, fertőzött húst fogyasztottak és kórházi kezelésre szorultak. Sajnos az eset több embert is érintett, tehát a trichinella-fertőzés bevizsgálás elmulasztásával a gazda nemcsak a sajátja, hanem a családja és mások egészségét is kockára teszi” – hangsúlyozta a megyei főállatorvos.

Leadni a fülszámot
Ladó doktor leszögezi: az állatorvosnak szánt húsmintán kívül a gazda a személyi igazolványát, valamint a levágott sertés ép, jól olvasható – érsd: perzselésmentes – fülszámát is vigye magával. Utóbbi az országos állatnyilvántartó adatbázisból történő kivonásához szükséges.
– Az állatorvos-kollegák csak akkor tudnak műveletezni, azaz a levágott sertést kivezetni az illető gazda nevéről, ha a sertés tulajdonosa az állat fülszámát is magával viszi. Ha ezt elmulasztja, a levágott sertés a nyilvántartásban élőként szereplő állományban egészen addig jelen lesz, amíg az a gazdaság valamilyen más ellenőrzéséig felszínre nem kerül – magyarázta a szakember. A bejelentési kötelezettség elmulasztásáért márpedig a gazda elméletileg büntethető is.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek