A toronnyal kezdik a felújítást

99

Néhány napja kezdődött el a műemlék épület nagyszabású felújítása. A ma álló templom az 1780-as években épült, utoljára az 1980-as évek végén végeztek külső javítást rajta. A renoválás és restaurálás költségeinek jelentős részét a magyar kormány állja.

A torony munkálataival rajtolt az a projekt, amelynek eredményeként kívül-belül megszépül a városközpont meghatározó épülete.
– Visszakapja régi fényét és eredeti szépségét a templom. A lényeg az, hogy megőrizzük, ami érték, és hozzuk vissza eredeti állapotába – így fogalmazott Szécsi Mózes, a belvárosi református egyházközség főgondnoka. Kiemelte: forgalomkorlátozással is jár a munka, a központon átvezető út egy sávját lezárják néhány hétre a templom és a református kollégium között, ezért a lakosok megértését kérik.

Kivilágosodik a belső tér
A főgondnok elmondta, hogy az utolsó nagy külső-belső javítást 1906-ban végezték az épületen, akkor került a belső falakra a mostani márvány mintás burkolat, amelynek nincs művészettörténeti értéke, viszont a falkutatás során előkerült az eredeti fehér festés. Ezt kapja majd vissza a templombelső, amelynek köszönhetően jobban kiemelkednek majd a belső tér formái, ívei, hangsúlyosabb látványt nyújt a szószék és a felújított orgona is.
– Ehhez hozzájárul majd a korszerű világítástechnika is, amit beszerelünk. Modernizáljuk a fűtésrendszert, riasztórendszerrel, mai kornak megfelelő hangtechnikával is ellátjuk az épületet – sorolta Szécsi Mózes.
A tetőcserepeket teljesen kicserélik, egy nagybaconi kézműves műhelyben már el is készültek az új tetőfedő elemek. A jelenleg látható felirat természetesen visszakerül, illetve az 1862-es javítás évszáma is kirajzolódik majd a másik oldalon.

Gyermekek a toronyban
Felújítják a belső bútorzatot is, a munkálatok legvégén a templom körüli kis tér rendezésére is sor kerül – tudtuk meg. Szécsi még elmondta, hogy a torony feltárásakor előkerült egy eddig nem használt külön szint, ahol gyermekfoglalkoztató részt alakítanak ki.
– A tervek szerint pontosan egy év múlva átadhatjuk a megújult templomot. A torony felújításával igyekszünk az iskolakezdésre elkészülni – közölte a főgondnok.
A nagyszabású munkát helyi cég végzi, tervezője pedig ugyanaz a Várday Zsolt, aki a református kollégium és az egykori tanítóképző látványos felújítását is megálmodta.
A közel hárommillió lejes beruházás jelentős része a magyar kormánytól kapott pénzből valósul meg, amely az Erdélyi Református Egyházkerület püspökségén keresztül érkezett, de a költségekhez hozzájárul a megyei és helyi önkormányzat is, illetve az az összeg, amely a gyülekezet tagjainak az adományaiból gyűlt össze.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.