2021, január 16, szombat.

A tízpontos kérdés: mi legyek, ha nagy leszek?

Középiskolások pályaválasztását segítő projektet bonyolított le a Civitas Alapítvány a MÜTF Egyesülettel közösen. Majdnem ezer szakközépiskolás diákot vontak be ebbe a megye egész területéről. Egy részük pályaorientációs tanácsadásban is részesült, és „valóságszagú” szakmai gyakorlaton vehetett részt. Az Európai Szociális Alapból támogatott projekt hivatalos címe: Az iskolapadból a munkaerőpiacra való orientálódás elősegítése pályaválasztási tanácsadással.

Beszámoltak a projektről. Érdemes tenni a fiatalokért
Beszámoltak a projektről. Érdemes tenni a fiatalokért

November 6-án járt le a 18 hónapig tartó projekt, azon a napon számoltak be a megvalósításokról a Civitas Alapítvány székhelyén. Ezer Hargita megyei X.-es és XI.-es diák körében végeztek kérdőíves felmérést, 9 település 11 szakközépiskolájában, Korondtól Gyergyóhollóig, Székelyudvarhelytől Csíkdán­falváig, a fiatalok mezőgazdaság, élelmiszeripar, turisztika és erdészet szakok valamelyikén tanulnak. Pályaválasztással, a munka világával kapcsolatos ismereteiket mérték fel, majd személyes jelentkezés alapján kiválasztottak több mint 450 tanulót, akik pályaorientációs tanácsadáson vehettek rész, amelynek során már alaposabban megismerkedhettek saját személyiségvonásaikkal, érdeklődésükkel, a választott szakma követelményeivel, célok meghatározásában, a tervezésben is támogatást kaptak. Motivációs levél alapján közülük 90 fiatal a projekt lebonyolítói által szervezett szakmai gyakorlatot is kipróbálhatta, ahol élesben láthatták, hogy hogyan működik egy szabadidőközpont, egy tejgyár vagy éppen egy kézműves sajtkészítő műhely, hogyan zajlik a bivalyokkal való gazdálkodás – számolt be Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány regionális igazgatója, a Mi legyek? projektmenedzsere, illetve Pálfi Kinga pszichológus, a pályaorientációs tanácsadási tevékenység koordinátora.
Elkészült egy szakmai tanulmány is a megyében tanuló szakközépiskolások munkaerő-piaci ismereteiről, ezt hamarosan közzéteszik a milegyek.ro honlapon, ahol a fentebb írt négy szakterületről a középiskolások körében nagyon jól alkalmazható kisfilmeket is lehet találni. Útmutató a pályaválasztás labirintusában címmel egy szakmai kézikönyvet adtak ki, amely az önismeret hasznától kezdve az állásinterjúkon való megjelenésen át egészen a munkajogi alapismeretekig tartalmaz kézzelfogható, hasznos információkat.
Az 1,7 millió lej értékű projekt haszna egyértelmű – vélekednek lebonyolítói, hiszen a jól alátámasztott, alapos ismeretek után hozott pályaválasztási döntés javítja a fiatalok munka világához való viszonyulását, érvényesülésének esélyét. Orbán Árpád projektvezető a másfél éves munka után határozottan úgy látja, hogy érdemes a fiatalokba „befektetni”, és tenni kell azért, hogy a mezőgazdasági, erdészeti, élelmiszeripari szakmák visszakapják becsületüket. Ezen az úton talán ahhoz is hozzá lehetne járulni, hogy csökkenjen az ifjak elvándorlási kedve.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb