2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

A tervezettnél lassúbb közösségi fejlesztések Pálfalván

Jövő év közepéig hosszabbították meg a csíkpálfalvi integrált vidékfejlesztési pályázat kivitelezési határidejét. A pályázatot 2009-ben nyújtották be és 2012-ben indították útjára, de a kifizetések késése miatt a kivitelezés elhúzódott, különösen, ami a kultúrház-felújítást és a napköziépítést illeti.

Épül az új napközi Csíkdelnén. Ide költöznek át a mostani óvodások is
Épül az új napközi Csíkdelnén. Ide költöznek át a mostani óvodások is

A delnei és a pálfalvi művelődési házak bővítése megkezdődött, a csíkdelnei napközi otthon új épületének is elkészült már a tetőszerkezete, és aszfaltozott községi utakat használhat a lakosság, de a bejezésre még jócskán várni kell.
– Az utak elkészültek, várjuk az átvevőbizottságot, de az épületekre, s így voltaképpen az egész projektre haladékot kaptunk jövő év közepéig – magyarázta Ferencz Csaba polgármester, sorolva, hogy elsősorban a késedelmes kifizetésekből adódott a késés, ugyanis az elvégzett munkára, a letett számlákra július helyett csak október elején kaptak pénzt.
– Az építő is kifogyott pénzből, nem tudta tovább megelőlegezni a munkát, húzta-halasztotta… Végül Gyulafehérváron elértük, hogy az egész projektre hosszabbítást kapjunk. Sok település került hasonló helyzetbe, és számunkra jól jött ez a megoldás, ami azt jelenti, hogy az előző pályázati időszak végét átviszik a következő pályázati ciklusra, így ezeket a programokat 2016 közepéig kell befejezni, és nem kell a más esetekben szokásos 0,01 százalékot fizetni, csak a garancialevelet meghosszabbítani, ami mintegy 6000 lejbe kerül.
A 2,5 millió euró értékű projektre vonatkozó pályázatot 2009-ben nyújtotta be a csíkpálfalvi önkormányzat, s bár azóta sok minden változott, az akkori számada­tok függvényében történik a kivitelezés. Ezért épül például Delnére, az iskola udvarára a napközi, mert ott volt 2009-ben a legnagyobb a gyermeklétszám.
A polgármester elmondta, hogy mindkét művelődési háznál felépült már a bővítmény, van, ahol padlózatot is öntöttek vagy már vakoltak. Ottjártunkkor Pálfalván állt a munka, Delnén a napközit éppen fedték. Dolgoznak, amíg az idő engedi, hangsúlyozta Ferencz Csaba.
A 322-es vidékfejlesztési tengely kiírásán elnyert támogatásból Csíkpálva község három falujában összesen 7,2 km út és több mint 2 km járda készült el, felújítják és bővítik a csíkpálfalvi és a delnei kultúrotthonokat és felépítenek egy napközi otthont Csíkdelnén. A munkálatokat augusztusra kellett volna befejezzék a kivitelezők.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb