A tervezések és a tervek éve volt

Évértékelő beszélgetés dr. Konrád Judittal, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserével

888

Nehéz, de eredményes volt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára a 2018-as év – összegezte dr. Konrád Judit, aki ideiglenes megbízatással tavaly tavasz óta tölti be az intézmény menedzseri tisztségét. A kórházban és az intézményfenntartó Hargita megyei önkormányzatnál az elmúlt évben sokat terveztek, az elképzeléseket összegző, ősszel elfogadott övezeti rendezési terv szerint a központi épület köré több új kórházépületet, további orvoslakásokat és kiszolgáló létesítményeket építenek a következő években.

Fotó: László F. Csaba

– Március óta látja el a menedzseri tisztséget, de az ezt megelőző időszakban is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban tevékenykedett orvosigazgatóként, így volt rálátása az intézmény életére. Milyen volt a 2018-as év a kórház számára?

– Nehéz, de eredményes év volt. Úgy látom, hogy azok az erőfeszítések, amiket eddig tettünk, a 2018-as év végére értek be. A rövid, közép- és hosszú távú terveinket az övezeti rendezési terv megvalósulása igazolta és fogta össze. Azt is jelzi ez, hogy jó irányba gondolkodtunk. Például a fertőző betegségeket kezelő és a tüdőgyógyászati osztály elhelyezésére vonatkozóan előzőleg több terv megbukott, de amikor már ide terveztük azt a kórház udvarára, sokkal simábban mentek a dolgok és meggyőződtünk arról, hogy tényleg itt a helye ezeknek az osztályoknak egy, a kórház udvarán épülő új épületben. Hosszas tervezgetés eredménye az az új kórházépület is, amely szintén a kórház udvarán épül majd meg, lezárva az övezeti rendezési tervbe foglalt beruházások sorát. Közben zajlik majd a járóbetegrendelők elköltöztetése, a sürgősségi osztály bővítése és felszerelése is.

– A tüdőgyógyászati és fertőző betegségeket kezelő osztályok számára mikorra készülhet el a kórház központi épületének udvarán az új épület?

– Kidolgoztunk egy időrendi sorrendet erre, és reálisan nézve öt-hat évbe kerül, amíg beköltözhet új helyére a két osztály. A tervek készítése, a pályázatok lebonyolítása, a közbeszerzések, mind időigényes folyamatok, bár már van érdeklődés irántuk. Maga a költöztetés sem megy majd egyik napról a másikra, a kórházi tevékenységnek nem szabad megszakadnia. A középtávú stratégiába úgy gondoljuk, hogy ez belefér.
A két osztályt jelenleg befogadó csíksomlyói épület bérlésére szerződést hosszabbítottunk a római katolikus egyházzal, és jó hír, hogy megjavítják a tetőt. Ennek állapota nagyon sok gondot okozott, gyakori volt a beázás, így sokat fog javítani a működési feltételeken.

– A sürgősségi osztály bővítésének előkészítése is zajlott az idén. Milyen fázisban van ez a projekt?

– Megyei sürgősségi kórház vagyunk, ide kerülnek a megyéből a legsúlyosabb esetek, ezeket megfelelően kell kezelni, ezért tervezzük a bővítést, felszerelést. Az épület, az osztály bővítésére az Országos Beruházási Társasággal (CNI) elkezdődtek a tárgyalások, a felszerelésre európai uniós projekt keretében szeretnénk finanszírozást nyerni. Erre benyújtottunk egy projektet, amely elbírálás alatt van. A terv része egy helikopter-leszállópálya építése is. Egy modern, jól felszerelt sürgősségi osztály mellé, amely egy olyan kórházat lát el, mint amilyen a terveinkben szerepel, szükséges egy helikopter-leszállópálya is. Igyekszünk minél több beteget ellátni, minél komplexebb eseteket megoldani, de mégis vannak és lesznek olyan esetek, amelyek meghaladják a kórház kompetenciájának szintjét. És ezeknek a betegeknek is esélyt kell biztosítani, hogy egy magasabb kompetenciá­jú, jobban felszerelt kórházban kapják meg a megfelelő kezelést.

– Egy másik, 2018-ban elindított folyamat a poliklinika épületének felújítása és a kórházi járóbetegrendelők oda való átköltöztetése. Ez hogyan halad?

– Itt éppen fordítva van, a poliklinika épületét európai uniós forrásokból szeretnénk modernizálni, a rendelők felszerelésében pedig az egészségügyi minisztérium támogatására számítunk majd. Itt is benyújtottuk a pályázatot, és ennek elbírálása, valamint a tervek elkészítése után elkezdődhet az épület konszolidálása, megyei önkormányzati forrásból, várhatóan két év múlva.

– A megyei önkormányzat orvoslakásokat épített tavaly is, és elhangzott, hogy ez folytatódik a közeljövőben. Mekkora vonzerő ez a fiatal orvosok számára?

– A kórház önmagában is vonzó a fiatal orvosok, rezidensek, sőt egyetemisták számára is, hisz többen érdeklődtek arról, hogy milyen lehetőségek vannak és lesznek nálunk akkor, amikor ők végeznek. Nekünk is sok évre előre kell terveznünk, kötelességünk és felelősségünk az, hogy a kórházunkat olyan mértékben és módon fejlesszük, amilyen mértékben igény jelentkezik erre az orvosok és a betegek részéről. Előre kell gondolkozzunk, hogy olyan szakoknak is tudjunk helyet biztosítani, amelyek most formálódnak. Például mostanában jön új plasztikai sebészünk, gyermeksebészünk. Az ide készülő, főként székelyföldi fiatal orvosoknak helyet kell biztosítsunk, és meg kell teremtsük a lehetőséget, hogy a munkájukat megfelelő körülmények között végezhessék. Ebben nagyon fontos tényező az, hogy szolgálati lakást tudunk biztosítani. Ez a lakások iránti növekvő érdeklődésből is látszik.

– A személyzetet illetően is sok változás volt tavaly a kórházban, több alkalommal alkalmaztak nagy számban asszisztenseket, orvosokkal is bővült a csapat…

– Nagyon mozgalmas volt ezen a téren az év, nőtt a szakorvosok száma, ezzel párhuzamosan pedig az ápoló személyzet és a kisegítő személyzet létszáma is. Olyan szakorvosokat tudtunk idevonzani, akik a betegeket is vonzzák a kórházunkba, a több beteg ellátására pedig nagyobb személyzet is kell.

– Szakmailag milyen volt ez az év? Bővült-e a kórház felszerelése? Nemrég számoltak be arról, hogy a tudományos kutatás felé is nyitnak…

– Sok új és modern készüléket tudtuk beszerezni, és ezt főleg a megyei tanács segítségével. A kórház vezetőtanácsa is velünk karöltve küzd azért, hogy a kórházunk minél felszereltebb legyen, és állíthatom, hogy most már a térség legjobban felszerelt kórháza vagyunk, egyes szakterületeken pedig a marosvásárhelyi kórházat is lekörözzük. Orvosaink számára ezzel tudjuk kifejezni, hogy mennyire értékeljük a munkájukat, hogy megfelelő felszerelést biztosítunk számukra. Egyébként úgy látom, hogy minden kórház fejlődik, és a megyében a kisebb kórházak is jó szakorvosokat vonzottak ide és a felszerelésük is gyarapszik. A megyebeli kórházak és az orvosok között is jó a viszony.
Jó csapat alakult ki a kórházunkban és az intézmény vezetőségében. Nagyon fontos, hogy van, aki vigyázzon ránk, mert tapasztalatból tudom mondani, hogy milyen nehéz dolgozni akkor, amikor semmilyen segítség nincs. A megyei önkormányzat mellett az egészségbiztosító pénztár és a közegészségügyi igazgatóság támogatását is élvezzük, és nagyon jó így dolgozni, hogy érezzük a segítségüket.
Tavaly nyárára körvonalazódott az, hogy szeretnénk elindítani a kutatócsoportunkat, mert van rá igény. Orvosaink közül sokan vettek részt már kutatásban, és többen most is külföldi, rangos konferenciákon mutatnak be dolgozatokat, tehát nem a nulláról indulunk. A kórháznapok alkalmával körvonalazódott, hogy ebben számíthatunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem segítségére. A kórházi kutatócsoport tagjai, a Sapientia képviselői, a marosvásárhelyi és a pécsi orvosi egyetem meghívottjai december 14-én ültek össze ismét, és ekkor már konkrét kutatási területeket is meg tudtunk határozni.
A Csíkszeredai Kórháznapok egyébként nagyon fontos és sorsdöntő eseménye volt még a 2018-as évnek. Megmutattuk az intézményünket, a nagyközönség is megismerhette, hogy kik vagyunk és mit tudunk. A rendezvény jó hatással volt több téren is, ösztönző erőként hatott, ugyanakkor fontos néha megmutatkozni.

– Visszatérve a beruházásokhoz… Még áll a munka a C-épületre felhúzott új emeleten, ahová az új műtőblokkot tervezik. Előremozdul-e ennek a befejezése?

– A beruházás befejezésére a megyei önkormányzat kiírta a közbeszerzést egy jelentős összegre, és várjuk a kivitelezők jelentkezését.

– Beszéljünk a betegekről is. Hogyan alakult a kórházban ápoltak száma az elmúlt időszakban?

– Az utóbbi években folyamatosan nő a kórházhoz forduló betegek száma. Ezen belül 2018-ban – és ez nemcsak nálunk tendencia – az egynapos beutalások száma szinte rohamosan emelkedett. Az egészségügyi minisztériumnak is ez a stratégiája, hogy a kórházi kezeléseket mindinkább a járóbeteg-ellátás és a napos beutalás felé terelje, csökkentve a kórházban töltött napok számát. A mi kórházunkban is erre tolódik el a hangsúly, de nem a kórházi bennfekvések rovására, mert még annak aránya is emelkedőben van.

– A 2019-es évre vonatkozó terveik közül mit említene meg?

– Elsőrendű feladatunknak tekintjük azoknak a terveknek a véghezvitelét, amelyekhez az övezeti rendezési terv keretet nyújt, ezáltal egy magasabb kompetenciájú kórház feltételei teljesülhetnek. Folytatnunk kell az európai uniós projektek kivitelezését, mint a sürgősségi osztály bővítése, a helikopter-leszállópálya létrehozása és az új járóbeteg-rendelők kialakítása. E nagyobb terveink mellett a mindennapi munka fenntartásához, a jó működéshez elengedhetetlen még mágneses rezonancia készülék beszerzése és üzembe helyezése, saját laboratórium létesítése, a kutatási tevékenység elindítása, a második akkreditálásra való felkészülés, a sterilizáló központ korszerűsítése, a kezelőbázisok fejlesztése, a konyha felszerelése, felújítása, a mosoda felújítása. És ami nagyon fontos, a személyzetre szeretnénk idén hangsúlyt fektetni, kiemelten figyelni mind az orvosok, mind az asszisztensek szakmai továbbképzésére. Úgy érzem, jó iramban fejlődik a kórházunk minden területen.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek