A térségben is új kezdeményezés – Digitális kaláka

108

Két pályázatot is hirdet a Szé­kelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA). A Városi ka­lá­kára és a térségben egyedülálló kezdeményezésnek számító Digitális kaláka első fordulójára is március végéig lehet jelentkezni.

A Városi kaláka idén nem az SZKA által koordinált program, hanem egy pályázati programmá alakult át. A cél ugyanaz: közösségi bel- és/vagy külterek, felületek megújítása, átalakítása kalákában. A pályázat újdonsága, hogy ez alkalommal a pályázó nem a pénzt kapja meg, hanem a kalákához szükséges eszközöket, anyagokat, amit a költségvetésében felsorol. Egy projekt költségvetése 5000 és 20.000 lej közötti összeg lehet. A pályázók egy elektronikus jelentkezési és projektbemutató űrlapot kell kitöltsenek/elküldjenek az szka@szka.org címre – a leadási határidő március 26., éjfél. Túljelentkezés esetén a végső döntést a közösség hozza majd meg, azaz online szavazáson dőlhet el, hogy mely kezdeményezés vagy kezdeményezések kapnak támogatást – tájékoztatott az SZKA kommunikációért felelős munkatársa, Nagy Vanda.
Premiernek számít a Digitális kaláka, amely azoknak a számítástechnikában jártas szakembereknek szól, akik egy adott közösségi problémát digitális úton oldanának meg.
– A Digitális kaláka egy kétlépcsős pályázati program. Az első, jelenlegi kiírás keretében a helyi közösséget érintő olyan probléma-, illetve helyzetleírással lehet pályázni, amelyre digitális megoldást várunk. Ne egy egyszerű honlap elkészítésére gondoljunk, hanem komolyabb technológiai kihívást jelentő problémára, amelynek megoldásához összetettebb számítástechnikai rendszerek szükségesek. Az első körben olyan személyek, csoportok, szervezetek pályázhatnak, akik Udvarhelyszéken működnek vagy tevékenységük ezt a területet érinti. Pályázni március 26., éjfélig, egy online űrlap kitöltésével lehet. A pályázatokat egy elbíráló bizottság értékeli, az eredményhirdetésre március 30-án kerül sor. A második pályáztatáson az ötletek, problémák listáját tesszük közzé, ezek megoldására várjuk IT-szakemberekből álló 4 fős csapatok jelentkezését május 21-ig. Az U-HUB Udvarhelyszéki IT&C Közösség, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város és az SZKA június 22. és 24. között egy 48 órás, a térségben újnak számító hackathon-t szervez Udvarhelyen. A számítástechnikai vetélkedőn az IT-szakemberek csapatai önkéntes munkával a közösségi problémák megoldását szolgáló prototípusokat készítenek el. Jó tudni, hogy ebben a körben már nem csak Udvarhelyszékről lehet jelentkezni – részletezte a tudnivalókat Nagy.
A Digitális kaláka június 24-én, a hackathon kidolgozott prototípusok és a három legjobb munka díjazásával zárul.
A Kaláka-pályázatokkal kapcsolatos részletes információkat a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány honlapján (https://szka.org/palyazati-felhivas-2) találják meg az érdeklődők.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 13-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek