A térség gázellátásának helyzetéről beszéltek

Udvarhelyszéki polgármesterek tanácskozása

698

Székelyudvarhelyen találkoztak a településvezetők pénteken. A Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke és Antal Lóránt szenátor által összehívott tanácskozáson a térséget érintő legfontosabb kérdések megvitatása volt napirenden, központi téma a térség gázellátásának helyzete volt.

Antal Lóránt és Bíró Barna Botond. Előrelépést akarnak gázügyben Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

Részt vett a tanácskozáson Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, aki az anyaország és Székelyföld egyre szorosabbá váló partneri viszonyának fontosságát emelte ki, illetve a következő időszak gazdaságfejlesztési támogatásairól beszélt.

A Hargaz képviselője is beszámolt
Meghívták a HARGAZ gázszolgáltató képviselőit is, hogy pontos tájékoztatást adjanak az udvarhelyszéki gázellátás helyzetéről, szóba kerültek a cég által 2003-ban elnyert koncessziós szerződésben meghatározott fejlesztési kötelezettségek, és az, hogy ezek teljesítésében hol tartanak.
Lapunkban is megírtuk, hogy nemrég a szenátus első házként elfogadta az RMDSZ által benyújtott törvénymódosító javaslatot, miszerint a helyi önkormányzatok, azok társulásai vagy a megyei önkormányzat dönt a gázinfrastruktúra fejlesztéséről és koncessziós jogának odaítéléséről is. Az elfogadott módosítás kimondja, hogy azok a szolgáltatók, amelyek a turisztikai szempontból országos és helyi érdekeltségű települések 25 km-es körzetében rendelkeznek koncessziós joggal, 2021 decemberéig a szóban forgó település határáig kötelesek a hálózatot kiépíteni. A módosító indítványt Antal Lóránt szenátor nyújtotta be, a végszót a képviselőház mondja ki – remélhetőleg egy hónapon belül.

Mit jelentenek majd a változások?
Nagy Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályzó Hatóság alelnöke arról tájékoztatta az udvarhelyszéki polgármestereket, hogy ez mit fog jelenteni a valóságban, és hogyan fogja befolyásolni az energetikai szférát. A tüzelőanyagok között a földgáz növekvő térnyerését egyrészt a fa árának az utóbbi években való drágulása okozza, másrészt pedig Románia hatalmas földgáztartalékainak léte, illetve a kontinentális talapzatból való újabb kitermelési tevékenységek elindítása azt eredményezi, hogy az ország éves szükségletének 80 százalékát biztosítani tudja. Ezzel a nagyfokú energetikai függetlenséggel a földgáz ára is szinten tartható.
A találkozón elhangzott az is, hogy a Fejlesztési Minisztérium a harmadik Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL 3) prioritásaként a gáz- és a villamosenergia-hálózat fejlesztését határozta meg.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.