A termőföldek harmada szennyezett

ENSZ-figyelmeztetés

67

Ijesztő jelentést közölt a világ termőföldjeinek általános állapo­táról az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete. A FAO szerint a világ ta­la­jainak mintegy 33 százaléka fer­tőzött, a szennyeződések fő for­rását az emberi tevékenység ké­pezi. A talajok többek kö­zött elektronikus hulladékokkal, kezeletlen szennyvizekkel és peszticid-maradványokkal szennyezettek.

Az egyik forrást a növényvédő szerek jelentik, amelyek ugyan segítik a terméseredmények növelését, de maradványaik mára már sok helyütt károsan hatnak a növények fejlődésére. Maria Helena Semedo FAO vezérigazgató-helyettes szerint a talaj tulajdonképpen szűrőként viselkedik, amely megtisztítja a környezetet a szennyeződésektől. Ha azonban a talaj telítődik, a szennyeződések az élelmiszerláncba jutnak, ahol visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak. Mivel a talajtermékenység csökkenése jelentős terméskieséssel, helyreállítása pedig magas költséggel jár, a talajok védelme és termékenységük megőrzése a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladatának tekintendő, és az eddiginél jóval nagyobb politikai és anyagi támogatást érdemel – hangsúlyozzák a jelentés készítői. A FAO több ajánlást dolgozott ki a talajok szennyezettségének csökkentésére. A nagyvárosokban keletkező hulladéknak akár a 80 százaléka is újrahasznosítható lehet és megakadályozhatja a mikroméretű műanyagszemcséknek az élelmiszerláncba jutását.
Az utóbbi évtizedekben az elektronika fejlődése révén egy új szennyezési forrás jelent meg, az elektronikus hulladékok formájában, amelyekből évente már 50 millió tonnányi mennyiség keletkezik a világban, és óriási károkat okoz a talajokban.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek