A természet végezte a dolgát

Rendezni kell a Madarasi-Hargita csúcsát

198

Valakik, feltehetően „magyarellenes” valakik megrongálták a Madarasi-Hargita csúcsán elhelyezett nemzeti és szakrális jelképek egy részét – adott hírt egy blogger a feltételezett rongálásról. Bejegyzése hamar feltüzelte az internet népét, miközben kiderült: az időjárás tette a dolgát, a nagy hó, szél által kidöntött „tárgyakat” helyezték valakik egy kupacba.

Ideje van a rendezésnek. A természet megtette a magáét, most jöjjön az ember

Egy ismert magyar honlap is hamar kiközölte a hírt, ami meg-
osztásonként több száz felháborodott hangvételű hozzászólást eredményezett. Néhány órára rá viszont már frissített a blogger, sőt, eredeti bejegyzése szövegét is módosította, mert „a jelenlegi álláspont szerint úgy néz ki, hogy nem a románok tették. Szóval megkérek mindenkit, ne menjen át gyűlölködésbe a történet”.

Ideje a nagytakarításnak
A hegycsúcs azon része, ahol az évek óta növekvő mennyiségű kereszt, kopjafa és egyéb emléktárgy található, Csíkmadaras község adminisztratív területe és a csíkmadarasi közbirtokosság tulajdonában van. Bíró László polgármestert épp a helyszíni szemle után értük el telefonon.
– Ami biztos: a természet elvégezte a dolgát a hegyen, nem volt semmi vandalizmus. Hosszú volt a tél, a csúcs kitett az időjárás viszontagságainak, a régi, romlandó anyagokból készült tárgyak, amelyek legtöbb esetben nincsenek is rendesen rögzítve, kidőltek. Valakik egy rakásba összegyűjtötték ezeket – közölte kérdésünkre a településvezető. Az eset kapcsán inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy ez is egy jelzés, hogy mihamarabb el kell kezdeni a csúcs rendezését, amelyre sok éves vita után 2018-ban kompromisszum is született, sőt, már látványterv is készült.
– Valóban eljött a nagytakarítás ideje, meg kell szüntetni az „indián temető jelleget”, amilyenné vált a Madarasi-Hargita csúcsa. A kialakult szokásnak, ennek a hagyománynak formát kell végre adni – fogalmazott Bíró László. Reméli, hogy a terület tulajdonosa is lépni fog, a polgármesteri hivatal nyitott a munka elkezdésére. – Itt helyben, mi itt, helyiek kell foglalkozzunk a terület rendbetételével – summázott.
Megoldás kell
A vandalizmus azért jelen van a Natura 2000-es terepen – jegyezte még meg Bíró László. A hószánok, quadok, terepmotorok felelőtlen száguldozására utalt a polgármester, amelyek bizony a csúcs környékét sem kímélik. Erre a veszélyre hívta fel a figyelmet Borboly Csaba is tegnap délelőtti videóbejegyzésében. A megyei önkormányzat elnöke akkor még nem zárta ki, hogy esetleg emberi rongálás is állhat a csúcson történtek mögött. Ugyanakkor – hívta fel ő is a figyelmet – „a csúcs rendezésére szükség van, meg kell ezt értsék mind a Natura 2000 övezet kezelői, mind az ottani vízforrásokért felelős szervek”. Borboly Csaba utalt arra is, hogy holnapután újabb megbeszélést tart az illetékesekkel, hogy végre egy engedélyezett rendezési terv mentén nyerjen megoldást a probléma. Ezt megelőzően ma kora délután Homoródfürdőn találkozik az érintett települések vezetőivel: éppen a Hargita Hegység Övezeti Rendezési Tervének kapcsán ülnek tárgyalóasztalhoz, ahol bizonyára a kifejtett téma is terítékre kerül.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.