A település értékeire irányítják a figyelmet

Főszerepben az örmény épületek

343

Bejön? Nyitunk a városra címmel az örmény örökség bemutatására szerveznek rendhagyó programot Gyergyószentmiklóson, uniós támogatással. A régi örmény épületekben lakókat arra kérik, nyissák meg kapuikat a nagyközönség előtt, mutassák be házaikat az érdeklődőknek.

Az örmény épített örökség bemutatását tűzték ki célul. Projektbemutató Fotó: Lázár Hajnal

Az Európai Unió Regionális Alapjának kiírása értelmében egy Európai Területi Együttműködési Program (Urbact) kiírására nyújtott be pályázatot Gyergyószentmiklós. A fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló, tapasztalatcserén alapuló program olyan jó gyakorlatokat mutat be és dolgoz ki, amely által az egyre nagyobb léptékű társadalmi elidegenedésről a közösségi értékekre fekteti a hangsúlyt, úgy, hogy városlakók szerveznek programot városlakóknak.
Az Európai Unióban összesen 24 hálózatban valósul meg ez a projekt, egy hálózathoz 7 ország pályázói tartoznak, akik közösen dolgoznak a projekt két éve alatt. Románia – Gyergyószentmiklós által képviselve – Horvátországgal, Lengyelországgal, Olaszországgal, Finnországgal, Spanyolországgal és Magyarországgal dolgozik együtt.
A projekt konkrét megvalósítása minden ország esetében egy rendezvény, egy fesztivál, egy megmozdulás, amely az adott város polgárainak figyelmét a településen található értékekre, történelmi örökségre irányítja.

Az örmény örökséget mutatják be
A gyergyószentmiklósi szervezőcsapatot önkéntesek alkotják, köztük találjuk a városháza munkatársait, valamint építészeket is. Mint arról tegnap sajtótájékoztatón beszámoltak, elképzelésük szerint egy adott városrész lakói önkéntes, szervezői szerepet és egyben meghívást kapnak arra, hogy engedjék be udvaraikba, házaikba, lakóterületeikre a többi városlakót, meséljenek annak történetéről, vagy töltsék fel tartalommal, kulturális, művészi programmal azt a teret.
Az idei program témája az örmény épített örökség, időpontja pedig szeptember 7., amikor az Örmény Művészeti Fesztivál is zajlik Gyergyószentmiklóson. A szervezők a főtér, valamint a Márton Áron utca régi örmény házaiban élőket kérik arra, nyissák ki kapuikat, a lakosokat pedig arra ösztönzik, legyenek nyitottak arra, hogy megismerjék környezetüket.

Önkénteseket keresnek
A szervezők önkéntesek jelentkezését várják. Szükségük van olyan személyekre, akik kutatómunkát végeznek, feltérképezik az egyes épületek monográfiai tudnivalóit, érdekességeit. Ezenkívül programszervezőket is bevonnának, akik segítenek az esemény lebonyolításában. Az önkénteseknek egyébként nyári gyakorlatnak is megfelel a tevékenység, ugyanis igazolást tudnak adni a szervezők. A rendezvény főszereplői azok a lakosok lesznek, akik megnyitják udvaraikat, házaikat, betekintést engednek ezekbe a több száz éves terekbe, valamint akik információkat szolgáltatnak a saját lakóházuk, udvaruk történetéről.
Mindezek mellett fotózni szerető személyeket is várnak, ugyanis az épületeket le is fotózzák. Jelentkezni az esemény Facebook-oldalán lehet. A kezdeményezők azt remélik, a gyer­gyó­szentmiklósiak kölcsönösen nyitnak majd egymás felé. Az esemény után kiadvány készül majd az összegyűlt fotókból, információkból.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek