A telekkönyvek rendbetétele a legfőbb célkitűzés

Folytatják a munkát Máréfalván

984

Kovács Imre máréfalvi polgármester elsődleges feladatának tekinti a mezőgazdasági parcellák telekkönyvezését. Tavaly erre fektették a legnagyobb hangsúlyt a településen. Emellett számos kivitelezésre váró feladat vár idén is az önkormányzat munkatársaira.

Kovács Imre Fotó: Nagyálmos Ildikó

A polgármester elöljáróban elmondta: a tavalyi megvalósításokkal nincs megelégedve, ugyanis nevetségesnek tartja, ami Romániában folyik.
– 2017 nyarán megnyertünk egy 1 millió eurós pályázatot, ami mai napig nincs elkezdve sem. Azóta minden megdrágult, de a pályázónak ugyanabban az árban kell kiviteleznie a projektet, amit természetesen nem lehet abból a keretből megoldani. Infrastruktúra-fejlesztést szolgáló pályázatról van szó, konkrétan az utcáink egy része 3,6 kilométeres szakaszon aszfaltborítást kap, vízelvezető sáncokat alakítunk ki. Elkezdtük egy 255 méteres járdaszakasz építését, amiből 150 méter elkészült – mondta Kovács Imre polgármester. Hozzátette: jól haladnak a telekkönyvezéssel, több mint 2300 mezőgazdasági parcellát mértek fel tavaly, aminek anyagát múlt év decemberében leadták a székelyudvarhelyi telekkönyvi hivatalhoz.
– A tulajdonosok jó esetben – ha nem lesznek óvások, kiigazítások – ez év folyamán kézhez kapják a telekkönyveket. Ez nagyjából 600 hektár területet jelent, ami a falu területeinek nagyjából 18 százalékát teszi ki. 1990 óta ez a munka intézményesen most készült el először. Néhányan saját költségen kiállíttatták ugyan saját részre a birtoklevelet, de olyan eset is volt, hogy más tulajdonát is sikerült a lakosnak a saját nevére telekkönyveztetnie. Ez akkor derült ki, amikor elkezdtük faluszinten mindenki részére elindítani a telekkönyvezési procedúrát. Kollektív gazdaság nem lévén a faluban, sok esetben még tulajdoni lapok sem állnak a rendelkezésünkre – mutat rá a munka nehézségére a polgármester, aki továbbra is prioritásként kezeli a telekkönyvezések elvégzését. A mezőgazdasági osztályon két személyt alkalmaztak, plusz egy „beugrós” is segíti munkájukat. Kovács Imre szerint korántsem elegendő az a költségkeret, amit erre a célra áldoz a kormány. Több gyűlést is tartottak a témakörben, munkacsoportokat szerveztek, hogy minél jobban rálássanak a konkrét problémákra. A felmérések megtörténte után újra gyűlést hívnak össze, és letisztázzák az eredményeket.
Örvendetes továbbá – mondta a polgármester –, hogy a Sóvidék–Hegyalja LEADER-en belül sikerült lehívniuk 109 ezer eurós értéket, amiből haszongépjárművet, illetve munkagépet vásároltak, és nagy nehézségek árán sikerült járművezetőt is alkalmazni, így külső segítség nélkül, saját eszközeikkel többféle munkát – például a hókotrást – elvégezhetik a településen.
1,3 millió lejes költségvetésből több utcában megtörtént az ivóvízhálózat és a csatornarendszer építése és fejlesztése, ugyanakkor szemeteskukákat vásároltak a köztisztaság és a falukép javításának érdekében.
A virágzó kulturális élet mellett kialakulóban van a sportélet is a faluban, hála a nemrég újraalakult lab­darúgócsapatnak.
Idén ismét pályáznak a LEA­DER-hez, hiszen szeretnének látványműhelyt építeni, szerszámokkal felszerelni, ahol a székely­ka­pu-­ké­szí­tést mutatnák meg a turistáknak.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek