A tél szépségei

52

A nyár kissé eltompítja a szellemet. Amikor a test nagyon jól érzi magát, a szellem kissé megpihen. Nem olvastam ugyan ilyen statisztikát, de meggyőződésem, hogy minden nagy alkotás télen születik, természetesen a nyár emlékeivel feltöltődött elménkből.
Télen mindenki visszatér a szobájába, sokan visszatérünk magunkhoz. Ez a visszatérés pedig soha nem unalmas. Ez az utazás egyúttal hazaérkezés is. A tél legtisztább gyönyörűsége. Felfedezzük az otthon szépségeit. Kis apróságok csodás értékét és a nagynak hitt dolgok jelentéktelenségét. És mindig eszünkbe jut a nagy kínai bölcs, Lao-ce igazsága: „Csak saját lelkeden keresztül ismerheted meg a világot”.
Vannak könyvek, amiket nyáron olvasni képtelenség. Magunkkal cipeljük ugyan, de olvasatlanul hozzuk vissza. Talán bele is kezdtünk olvasásába, de egy tücsök ciripelni kezdett, szeszélyes alakú bárányfelhő húzott el az ég alatt, valami virágillat csiklandozta az orrunkat, és máris a könyv egy sorára se emlékszünk, mert más köti le a figyelmünket.
Télen a kirakatok is másként csillognak, másként beszélnek hozzánk. A hideg, szürke levegőben csillognak a karácsonyi reklámok, és szinte hangos szóval harsognak felénk a kirakatok. Amíg más évszakokban mindig magunknak vásárolunk, télen mások számára keressük a meglepetést okozó ajándéktárgyakat. Mert a tél a jótékonyság évszaka. Talán rossz csengése van annak a szónak, ha nem adunk neki szép értelmet. Az ember alapjában véve primitív érzékenységű lény. Nyáron könnyen elfeledkezik mások nyomorúságáról, mert nem érzi olyan feltűnően. Télen azonban a meleg szoba lakója ezerszeresen érzi a kint didergők szenvedését, és megnyílik a szíve a legnemesebb emberi érzés és gesztus: a jótékonyság számára.
Ez a kályhatűz!
Hiába a legpraktikusabb a központi fűtés, mert a kályhatűz melegét nem pótolja. A kályha mellett ülő ember vágytalan és szótlan. Mert a beszéd legtöbbször az elégedetlenség kifejezője (talán nem indokolatlanul).
Ahol lángrózsák nyílnak, lefagynak a szóvirágok… De ettől még boldogok vagyunk a kályha melegénél, ami széppé teszi a telet is!

Gálfalvi Gábor

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek