A Tekergő Mesekocsma nyomában – Híd a modern és a tradicionális között

120

Nemrég zárult a Tekergő Mesekocsma Felnőtteknek elnevezésű projekt székelyföldi turnéja, amelynek állomásai között Székelyudvarhely, Csíkszereda és a Gyimesek is szerepeltek. A különleges esemény célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a régi fonók hangulatának megidézése is, emlékeztetve arra a korszakra, amikor nem a mobiltelefonok nyomkodása, hanem a történetek átadása volt a középpontban.

Második alkalommal indult székelyföldi turnéra a Tekergő Mesekocsma, amelynek tagjait a budapesti Hagyományok Háza Egyesület által szervezett mesemondó tanfolyam köti össze. A képzést elvégző erdélyi néprajzkutatók és tanárok csatlakoztak a magyarországi Tekergő Meseösvény Egyesülethez, és tavaly közösen útjára indították az első tematikus programsorozatukat.
Az idei turné a Gyimesekben zárult, de volt alkalom tekeregni többek között Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is, ahol számos érdeklődő fogadta az előadókat. Bedőházi Betti, a Tekergő sepsiszentgyörgyi mesemondója közölte lapunkkal, hogy az idei esemény több szempontból is pozitívan zárult, hiszen a márciusi programra sok fiatal ellátogatott.
– Elsősorban az a célunk, hogy hidat építsünk a modern társadalom és a régi értékek között, ezért is hatalmas eredmény nekünk, hogy nemcsak középkorúak, de középiskolások is csatlakoztak a mesekocsmához. Egyébként azért választottuk ezt a megnevezést, mert szerettük volna érzékeltetni, hogy nem kötött, tapsolós programról van szó, hanem nyitott eseményről. Persze tudjuk, hogy falun a kocsma kifejezést pejoratívan értelmezik, és ott inkább bodegaként van jelen a köztudatban, mintsem kulturális térként, de a mi olvasatunkban ez mást jelent – fejtette ki Bedőházi Betti, megjegyezve, hogy az említett okokból valószínűleg meseestként hirdetik meg a vidéki eseményeiket.
A kiépülőben lévő programsorozattal kapcsolatban megtudtuk, hogy a tervek szerint havonta vagy félévente indul majd többalkalmas esemény Csíkszeredában is, ahol csupán ízelítő volt a múlt pénteki mesekocsma. A program sepsiszentgyörgyi előadója hangsúlyozta, hogy a magyar kultúra szerves részét képezi a mesemondás, és kár nem ismerni ezeket az értékes történeteket.
– Jelen pillanatban reneszánszát éli a mese, hiszen létezik meseterápia és egyéb ezzel kapcsolatos tematikus program, viszont nekünk nem célunk a tanácsadás. A mesék világa az évek során a gyerekek polcára redukálódott, ezért a felnőttek elzárkóztak ettől a műfajtól, mi ezen szeretnénk változtani – vázolta Bedőházi Betti, kiemelve, hogy Erdélyben sajnos elfelejtették a népmeséket, és kevesen emlékeznek a régi fonók világára, amikor még nem a telefonozás, hanem a történetmesélés volt a középpontban.

Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek