A tavalyit az idén

66

A tömbházlakások energetikai teljesítményének a fokozására vonatkozóan (azaz a hőszigetelésre vonatkozóan) már több mint 8 éve van egy hatályos jogszabály: a 2011/158-as törvénnyel jóváhagyott, utólag többször is módosított és kiegészített 2009/18-as sürgősségi kormányrendelet. Az képezi a jogalapját az ilyen jellegű országos programoknak, illetve azoknak a régiófejlesztési-közigazgatási és az európai alapokért felelős miniszter rendelete révén való jóváhagyásának.

Fotó: László Róbert / archív

A szóban forgó programok véghezvitele tekintetében az elmúlt évek során gondok támadtak, az előirányzatokat nem sikerült határidőre teljesíteni. A dolgok ilyenszerű alakulása okán az is megtörtént, hogy az adott településekre beütemezett hőszigetelési munkálatokat vagy azoknak egy részét átütemezték a következő esztendőre.
Megyénkben is előfordultak ilyen esetek, például a Borszék város, valamint Csíkszereda és Maros­hé­víz municípiumok egyes hőszigetelési munkálatai esetében.
Most is egy ilyen jellegű fej­le­ménynek lehetünk a tanúi. A Hivatalos Közlöny május 10-i számában jelent meg a kor­mányfőhelyettesnek, a régiófejlesztési-közigazgatási és az európai alapokért felelős miniszternek ama 2017/2822-es rendelete, amely révén jóváhagyta az ország egyes területi-közigazgatási egységei számára kiutalt költségvetési alapokat, valamint azon tömbházak névjegyzékét, amelyek belefoglaltatnak a 2017-es esztendei finanszírozású hőszigetelési programba.
Abban az ország 28 különböző települése szerepelt, köztük Borszék, amely esetében a kiutalt pénzalap 93 502 lej volt, Csíkszereda 308 788 lejjel és Maroshévíz 246 607 lejjel. A Hivatalos Közlöny október 24-i számában jelent meg a szaktárca 2017/6394-es rendelete, amely révén helyettesítették a májusi rendeletnek ama mellékletét, amelyben fel vannak tüntetve az érintett/érdekelt települések és az azoknak kiutalt pénzalapok.
Hargita megye esetében a szóban forgó rendelet nem „hozott” változást, de igen az, amelyik a tegnap jelent meg. A 2017/7067-es régiófejlesztési miniszteri rendeletről van szó. Annak értelmében már csak 22 település szerepel a listán, a kiutalt pénzalap pedig 20 millió lejről 10,5 millió lejre csökkent. Ennek keretében Borszék esetében a már említett 93 502 lejről 66 720 lejre, Csíkszereda esetében 308 788 lejről 92 107 lejre, Maroshévíz esetében viszont továbbra is az eredetileg kiutalt összeg, azaz 246 607 lej szerepel.
A dolgok ilyenszerű alakulása okán elmondhatjuk: igen visszásnak tűnik ama évek óta megismétlődő gyakorlat, miszerint újabb és újabb miniszteri rendeletekkel ide-oda módosítgatják a névjegyzéken szereplő települések számát, azokat lecsökkentve, mint ahogy az is, hogy az év vége közeledtével több mint egyharmadára zsugorodik az eredetileg kiutalt pénzalap.
Bizonyára megvannak a maga okai annak, hogy az idén is három ilyen miniszteri rendelet jelent meg, de az okokról nem szól a fáma. Ilyen körülmények között pedig az is okkal feltételezhető, hogy az idénre beütemezett (illetve a 2016-os esztendőről átütemezett) munkálatok egy része az esztendő végéig nem kerül finalizálásra.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek