A tavalyi többletből biztosítják a folyamatosságot

Nem várnak a központi költségvetésre

70

Hargita Megye Tanácsa a múlt pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött: a tavalyi 45,4 millió lejes többlettel, illetve bő 200 millió lejes hitellel folytatja a fejlesztéseit. Az ideiglenes beruházási listán többnyire már elkezdett projektekkel találkozunk, de megjelenik rajta hat új, útfelújítást szolgáló program is.

Bükkhavaspataka a 2016-os árvízpusztítás után. Azóta is húzzák-nyúzzák Fotó: Archív

Hargita megye önkormány­zati testülete a tavalyi költségvetési többlet elfogadását és felhasználási módját szavazta meg idei első, pénteki rendkívüli tanácsülésén: közel 250 millió lejes kerettel ideiglenes beruházási listát fogadott el. 203,5 millió lejes hitelből és 45,4 millió lejnyi saját pénzből áll össze a teljes érték, utóbbi gerincét a tavaly év végén – már elvégzett és saját zsebből kifizetett munkák visszafizetéseként – kapott EU-s pénzek adják.
– Az országos költségvetés késik, de nekünk nincs értelme tovább várnunk. Jobb, ha elindítjuk a közbeszerzési folyamatokat – indokolta a sürgősséget Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
A 45,4 millió saját alapból 44,2 millió lejt megyei utak felújítására szánják. A 203,5 milliós hitelt is szinte teljes egészében – 203,3 milliót – erre a célra fordítják.
332 ezer lejt egyébként a megyeháza és négy homoródfürdői villa hőszigetelésére, fejlesztésére fordítanak, 970 ezer lejt egészségügyre (700 ezret új orvoslakásokra, 270 ezret pedig a sürgősségi kórház fejlesztésére – ezen belül is 180 ezret a tüdőgyógyászati és fertőző osztály majdani épülete megvalósíthatósági tanulmányára), 79 ezer lejt pedig a székelykeresztúri inkubátorház megvalósíthatósági tanulmányára.

24 millió folytatásra…
Az utak felújítását szolgáló, folyamatban lévő projektek közül 5 település (Gyergyóalfalu, Gyer­gyó­csomafalva, Gyergyó­dit­ró, Székelyszentkirály és Zete­laka) járdaépítését támogatják, Szé­kely­szentkirályon hidat is terveznek és építenek.
A legnagyobb összegű, 11 millió lejes tétel a 135-ös megyei út 11 kilométeres szakaszának felújítása. A Firtosmartonostól Kobátfalváig tartó szakasz felújítására elkülönített összegből 4 millió lej hitelből biztosított.
4,6 millió lejt a Kőrispatak–Maros megye határa útszakaszra fordítanak, 3,6 milliót pedig a décsfalvi Nagy-Küküllő-hídra.

…és 223,3 millió új munkálatokra
Hat tételben új, zömében hitelből finanszírozott útfelújítási munka „papírozási” folyamata is elindul. A 223,3 milliós teljes összegnek mintegy 90 százalékát hitel adja ki. A legköltségesebb útszakasz a tavalyi árvizek által alaposan megrongált 127A jelzésű megyei út, amely Hidegségtől Gyergyódamuk irányába halad. A megyehatárig terjedő szakaszra árvízkárok orvoslására szánt kormánypénzek is maradtak, ezekkel együtt 158,7 millió lejt szánnak a közel 19 km hosszú, nehéz terepen haladó útszakaszra.
49 millió lejt különítettek el az úz-völgyi 123-as számú megyei útnak az egerszéki eltérőig terjedő aszfaltozására. Ebből mindössze 128 ezer lej a saját alap.
9,2 millió lejből a gyergyó­remetei tejporgyár felé vezető úton, valamint – egyenként bő 2 millió lejes keretből – további három útszakaszon végeznek felújítást.
Utak korszerűsítése céljából további 168 ezer lejt fordítanak tanulmányokra.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek