A tavalyi összeg kétszerese gyűlt be

112

Minden eddigi számot sikerült túlszárnyalni az idei Fuss Neki! adománygyűjtő programmal. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) ötödik alkalommal gyűjtötte össze a támogatásra váró civil kezdeményezéseket, az értük szaladni hajlandó személyeket és az adakozókat. A program augusztus végi meghirdetésekor 100 ezer lej összegyűjtését tűzték ki célul, az összesítés alapján viszont máris úgy tűnik, hogy ennél jóval több jut a közösségi projektekre.

Szaladt kicsi, nagy. Jó ügyekért rótták a köröket

A nagy nap tegnap érkezett el Székelyudvarhelyen, a közösségi szaladás 11.00 órakor rajtolt a városi strand előtti térről. Rengeteg embert megmozgató közösségi eseménnyé vált a Fuss Neki!, a városi parkon átvezető, 1,3 kilométeres táv mellett drukkerek, támogatók százai álltak, a strand előtt külön gyermekfoglalkozások zajlottak, miközben a szülők a szaladókat biztathatták.
Évről évre növekszik a Fuss Neki! programra jelentkező civil szervezetek száma, tavalyelőtt 15, tavaly 20, az idén már 34 alapítvány, egyesület jelentkezett egy-egy közösségi projekttel, amelyhez támogatókat, szaladókat kellett toboroznia szeptember folyamán.
A tavalyi évhez képest 72 százalékkal emelkedett a futók száma is, tegnap 406-an rótták a köröket, volt, aki csak néhányat tett meg, de olyan is, aki a két órát végigszaladta. 206 nő, 200 férfi támogatta ilyen módon valamely számára szimpatikus közösségi projektet, átlagéletkoruk 32 év volt. A helyszínen ez úgy nézett ki, hogy szaladt kicsi, nagy, egész családok kocogtak végig a parkon az eléggé kellemes, bár borús időben. A szaladókat a strand előtt frissítőkkel várták.
Az adománygyűjtő közösségi szaladás szabályzata szerint október 12-ig lehetett online adományozni, ezt fix összegű felajánlásként vagy a kiválasztott szaladó által megtett körökre is megtehette a szimpatizáns. Összesen 3767 online felajánlást összesíthetett az SZKA, 91 településről közel 2600-an adományoztak. Pénz érkezik a közösségi projektekre Magyarországról, Svájcból, Írországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Svédországból, Norvégiából, Dániából, Németországból, Franciaországból, de a tengerentúlról, az Amerikai Egyesült Államokból és még Ausztráliából is. A legnagyobb felajánlás cég részéről 1000 lejre rúg, magánszemélyek közül pedig 500 lej volt a legtöbb adományozott pénz.
A legtöbb fix összegű felajánlást Bíró Barna Botond gyűjtötte össze, a megyei tanács alelnöke az Udvarhelyszéki Együtt-tesz kalákaprogram újabb kezdeményezéséért szaladt, korszerű, versenyekre is alkalmas kosárlabdapályát szeretnének kialakítani Farkaslakán, ehhez 7000 lejt kívántak összegyűjteni. Már az online szakasz végén látszott, hogy ennél nagyobb összeg is összejön, a 12 szaladó közül Bíró Barna Botond egymaga 6725 lejt gyűjtött össze.
Györgyei Szabó Magdolnára 4375 lejnyi fix felajánlás érkezett az október 12-i határidőig. Az Udvarhelyszéki Kis- és Közepes Vállalkozások ügyvezetője szervezete VIP – Vállalkozz Itthon Prog­ramjáért rótta tegnap a köröket.
Az online adományozás le­zár­tával a Fuss Neki! program felelősei már tudták: több mint 165 ezer lej gyűlt össze, ebből 161 286 lej a fix összegű felajánlásokból, és legkevesebb 2179 lej pedig a körökre tett összegekből jött össze. Ehhez még hozzáadódik a helyszíni adományok összege, ugyanis a tegnapi esemény idején végig nyitott volt a lehetőség a kiválasztott projektek támogatására. A strand előtt felállított asztaloknál minden egyes részt vevő civil szervezetet megtalált az érdeklődő.
Péter Attila programfelelős késő délután számolt be, hogy a helyszínen 14 110 lej adományt jegyeztek, és ha minden felajánlás beérkezik, akkor elmondható, hogy kétszer annyi pénz gyűlt össze, mint tavaly. A napokban tehát várják az online felajánlóktól az összegeket az SZKA irodájában, hogy utána átadhassák a civil szervezeteknek az adományokat. A szaladással kapcsolatos számok is figyelemreméltóak, hiszen összesen 3034 kört tettek meg a futók.
– Nagyon örülök az eredménynek, mert azt mutatja meg, hogy közösségünk tagjait érdekli, mi történik körülöttük és hajlandóak tenni is azért, hogy élhetőbb, élvezhetőbb, fejlettebb környezetben éljenek. Egy példás összefogásnak voltunk tanúi vasárnap – összegzett a programfelelős.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek