A tanulás-tanítást és közéleti tevékenységet értékelték

Mákvirág-, Bolyai-, valamint Kós Károly-díjakkal ismerték el az éltanulók teljesítményét
92

Szombat délelőtt, a szovátai Teleki Oktatási Központban átadták a tehetséges, kiemelkedő eredményeket elérő diákok számára a Mákvirág-, a Bolyai Farkas- és a Kós Károly-díjakat. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ugyanakkor idén is díjazta az önzetlen oktató-nevelő munka mellett a felelősségteljes közéleti tevékenységet is kifejtett pedagógusokat.

Mákvirág-, Bolyai-, valamint Kós Károly-díjakkal ismerték el az éltanulók teljesítményét
Mákvirág-, Bolyai-, valamint Kós Károly-díjakkal ismerték el az éltanulók teljesítményét

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége immár hagyomá­nyosan évente elismerésben részesíti a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákokat, valamint kétévente a felelősségteljes oktató-nevelő munka mellett közéleti tevékenységet is kifejtő pedagógusokat.

Ezüstgyopár-díj nyolc Hargita megyei oktatónak
Az idén az RMPSZ megyei és körzeti elnökeinek javaslata alapján Ezüstgyopár-életműdíjban részesítették a pálya végéhez közeledő pedagógusokat, akik több évtizedes oktató-nevelő munkájukkal lelkiismeretesen szolgálták a romániai magyar közoktatást, életpályájuk példaértékű, munkásságuk, alkotásuk maradandóan értékmutató. Hargita megyéből ezúttal nyolc pedagógust díjaztak: Székelyudvarhelyről Fekete Margit, Pap Ilona, Tőkés Zsolt; Gyergyóból Molnár János; Székelykeresztúrról Sebestyén József és Ütő László; Csíkszékről pedig Burus János és Csóg Samu vette át szombaton az emlékérmet és a díszoklevelet.

Mákvirág-díj a legjobb tanulóknak
A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címre, azaz a Mákvirág-díjra azon középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók. Hargita megyéből a Mákvirág-díj gyémánt fokozatával tüntették ki Székely Attilát, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium XII. osztályos tanulóját, a XI. osztályosok között Pethő Krisztina, a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákja bronz fokozatban részesült. Ambrus Dorottya, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium X. osztályos tanulója és Bartis Zsolt, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. osztályos diákja szintén a Mákvirág-díj bronz fokozatát vehette át. A díjazottak az oklevél és az érem mellett jutalomtáborba is mehetnek. Az idei díjazás különlegessége, hogy videoüzenetben gratuláltak a tíz évvel ezelőtti Mákvirágok a mostani díjazottaknak, akik annak idején egy hónapos oxfordi tanulmányúton vettek részt.

Elismerés anyanyelvápolásért
A Bolyai Farkas-, illetve Kós Károly-díjakkal a matematika, illetve a magyar nyelv és irodalom, valamint az anyanyelvápolás terén kiemelkedő eredményeket elért erdélyi magyar diákokat részesítette elismerésben az RMPSZ Tehetséggondozó Tanácsa. A díj elnyeréséhez összeállított pontozási rendszer alapján értékelték a diákok országos és Kárpát-medencei versenyeken elért eredményeit, és a megjelentetett saját irodalmi munkáit. Hargita megyéből az idén Petres Sára, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. osztályos tanulója (felkészítő tanára: Csapó Hajnalka) vehette át a Bolyai Farkas-díjat, ami emlékéremből, oklevélből, könyv- és pénzjutalomból állt.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.