A tánc által találkozom Istennel, önmagammal és másokkal: Minden mozdulatnak szimbolikus jelentése van

12

Liturgikus Tánc tanfolyamot tartanak Gyergyószentmiklóson február 21–23. között. Az újdonságnak számító mozgásforma iránt nagy az érdeklődés, napok óta beteltek a helyek. A tanfolyam vezetője, Péter M. Imelda, mallersdorfi ferences nővér szerint a tánc által Istennel és önmagukkal is kapcsolatba léphetnek a résztvevők, akik segítséget kapnak ahhoz, hogy jobban megértsék az emberi lélek működését.

Tánc, mely által önmagunkkal találkozunk

2015-ben tért haza német­országi képzéséről a székely­szentkirályi származású Péter Imelda mallersdorfi ferences nővér. Mint mondta: a Gestalt-pedagógia és gyógyító lelki kísérés kétéves képzésén vett részt, amelynek része volt a meditatív táncok oktatása is. Hazatérve először Székelyudvarhelyen oktatott ilyen jellegű táncokat másfél évig a ferences nővérek óvodájában, majd elhelyezése után Brassóban és Nagyváradon is népszerűsítette ezt a táncformát. Az Aviva-torna-oktatók is többször hívták el különböző programjaikra, az ötlet is tőlük származott, hogy szervezhetne egy tanfolyamot. A három­napos Liturgikus Tánc tanfolyam mindennap más tematika köré épül a különböző stílusú táncokon keresztül.
– Az első nap Istennel és önmagunkkal lépünk kapcsolatba, reggel ráhangoló elcsendesedéssel kezdjük, megnyitjuk magunkat az életre – mutatott rá a ferences nővér. Megjegyezte: a második nap témája az Úton levés lesz, a jelenlévők azt kutatják majd a mozgások által, hogy hol tartanak éppen az életútjukon és milyen irányba mennek. Az utolsó nap pedig Meríts a forrásból címszó alatt, a szükségleteiket fogalmazzák meg a résztvevők, illetve arra keresnek válaszokat, hogy mire van szükség a feltöltődéshez.
– Minden mozdulatnak szimbolikus jelentése van, a zenébe a Taizé-dallamok, illetve zsoltárokon alapuló izraeli énekek is beépülnek – fejtette ki a ferences nővér, hozzátette: a tánc segít, hogy jelen tudjunk lenni és át tudjuk adni magunkat Istennek, önmagunk és mások megismerésén keresztül. A táncoktató arra is rámutatott, hogy ehhez a tánchoz nyitottság és bizonyos fokú érettség szükséges. Bár óvodásokkal és általános iskolásokkal is jól működik, a tinédzserekkel már nehezebb alkalmazni, mivel kevésbé tudják feltárni magukat, hisz még ők is nagy útkeresésben vannak. Ehhez a tánchoz semmiféle előzetes tánctudás nem szükséges. A gyergyószentmiklósi tanfolyamra hitoktatók, pedagógusok, Aviva-oktatók és más érdeklődők is jelentkeztek.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek