A szülőnek kell példát mutatnia

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

472

Keveset eszik, túl sokat eszik, válogatós, nem szereti a zöldséget, nem iszik elég folyadékot – ilyen és ehhez hasonló problémákkal minden édesanya találkozik, hiszen igen fontos kérdés, hogy elegendő táplálékhoz jut-e a gyermekünk ahhoz, hogy szervezete megfelelően fejlődjön. S ez nemcsak a pici babák esetében fontos, hanem ugyanúgy a kisgyerekek, a nagyobbak és a kamaszok esetében is. Ezért szervezett az étkezés témakörét körüljáró előadást a Fészek Gyergyói Édesanyák Egyesülete, ahová dietetikust hívtak meg, hogy tanácsokkal lássa el az anyukákat.

Szülőknek adott tanácsokat a dietetikus

Evés, etetés körüli kérdések már az újszülöttek esetében felmerülnek, hiszen sok anyuka tanácstalan, nem tudja, eleget eszik-e babája, s attól tart, nem fejlődik megfelelően, vagy éppen ellenkezőleg, túlsúlyos lesz. A legkisebbek táplálására vonatkozó tanácsokkal kezdte előadását Székely Dorottya dietetikus, s a hozzátáplálás kapcsán is sok hasznos tudnivalót megosztott.
Elmondta: sok gyerek azért fogadja nehezen az új ízeket, mert korábban csak tejhez szokott, és igen intenzíven érzi az idegen ízeket. Érdekesség, hogy míg születéskor 10 ezer ízlelőbimbóval rendelkezik az ember, időskorára már csupán 3 ezerrel. A dietetikus beszélt arról is, hogy nagyon sok elhízott gyereket visznek hozzá a szülők, s ezek a gyerekek legtöbb esetben betegesek is, pedig egészséges táplálkozással megelőzhető lenne mindez.
Azt tanácsolta, gyerekek esetében is a napi 2-3 evés helyett inkább többször egyenek keveset, és a szülők figyeljenek a változatosságra. Hangsúlyozta: a reggeli kihagyása nagy probléma, ugyanis a szervezetnek ilyenkor van leginkább szüksége tápanyagra. Kiemelte, semmiképp ne maradjanak ki az étrendből a gabonafélék, hiszen igen fontos szerepük van, viszont nem mindegy, mit eszünk: a fehér kenyér és a cukrozott müzli például nem túl jó, helyette a teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények és a zabpehely ajánlott. Gyümölcsből elegendő napi 2-3 darab, zöldségből többet is érdemes enni, tejterméket naponta, húst hetente 2-3 alkalommal, de ne vigyük túlzásba.
A szakember megjegyezte, hogyha a gyerek nem szereti a húst, jobb, ha nem erőlteti a szülő, ugyanis egyre jobban tiltakozni fog az ellen, a szervezete számára fontos fehérjét pedig más táplálékokból is megkaphatja. Hangsúlyozta, a zsíros ételeket sem szabad mellőzni, ugyanis a gyerekeknek nagyobb szükségük van a zsiradékra, mint a felnőtteknek. A vízfogyasztásra is figyelniük kell a szülőknek, hiszen főként a gyerekek esetében gyakori a kiszáradásveszély – leginkább hasmenés, lázas betegség idején.
A dietetikus hangsúlyozta, ha a szülő gyakran nassol például tévézés közben, azt a gyerek is megszokja, ami igen káros lehet, ráadásul a televízió elvonja a figyelmet, s rendszeresen többet ehet az egészségtelen ropogtatnivalóból. Kiemelte a sport szerepét a gyermekek életében: mint mondta, a testmozgás minden téren hasznára válik a fejlődő szervezetnek.
Az édességekre is kitért a szakember: nem tanácsos például csokoládéval jutalmazni a gyereket, ugyanis előfordulhat, hogy emiatt felnőttként is a dicséretet csokival helyettesíti majd. Azt javasolta ugyanakkor, igyekezzenek egészséges, házilag készült édességeket adni a gyerekeknek.
A kisétkű gyerekek esetében a vonzó, érdekes tálalást ajánlotta, ami felkeltheti az érdeklődésüket, viszont megjegyezte, legtöbb esetben a szülők feleslegesen aggódnak, ugyanis, bár úgy tűnik, minimálisat eszik csemetéjük, mégis elég ahhoz, hogy a szükséges tápanyagokhoz hozzájusson.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.