A szülőket szólítják meg

Rendhagyó órákat szervez a Spektrum és a Juventutti

58

A csíkszeredai székhelyű Spektrum Oktatási Központ és a Juventutti Alapítvány segítő beszélgetéseket szervez azzal a céllal, hogy felvilágosítsa és segítse a kamasz gyermekek szüleit az online térben való eligazodásban. Lázár Csilla ügyvezető igazgató lapunk megkeresésére elmondta: nem minden jelent problémát, ami az internethasználathoz köthető, de jobb minél többet tudni arról, hogy mit néz, olvas, alkot a gyermek a virtuális térben.

A csíkszeredai székhelyű Spek­trum Oktatási Központ és a Juventutti Alapítvány közös projektbe kezd e hónaptól, a kamasz gyermekek szüleit szólítják meg. A kezdeményezésnek kettős célja van, ugyanis egyrészt a kiskorúak tudatos internethasználatát szorgalmazza, ugyanakkor az online térben gyakran tájékozatlan felnőttek felvilágosítását tűzi ki célul.
Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: minden gyakorló szülő szembesül a fiatalok körében elharapózó korlátlan mobilhasználattal, alkalmanként azzal is, hogy a mobiltelefon és a közösségi háló helytelen használata miatt nehéz, sőt, sajnos sokszor veszélyes helyzetbe kerülnek egészen fiatal, 9–12 éves gyermekek.
– A legtöbb szülő nem sokat tud a vloggerek, influenszerek, videojátékosok bonyolult világáról, sem az online térben zajló társas interakciókról. Nem értik a LOL, az OMG, a WTF, az AFK, az offolás kifejezéseket, ezért általános képet szeretnénk nyújtani számukra erről a párhuzamos univerzumról. Technikai jellegű beszélgetések is lesznek arról, hogyan kell a szűrőket beállítani, korlátozni a keresési módok beállítását, és miként kell használni a szülői felügyeleti szoftvereket – közölte Lázár Csilla, megjegyezve: sajnos, nincsen olyan szoftver, amelyik ellátja a szülői feladatokat.
Kiemelte, nem minden jelent problémát, ami az internethasználathoz köthető, de jobb minél többet tudni arról, hogy mit olvas, néz, alkot a gyermek a virtuális térben. Megjegyezte: tanulságos az, hogy miként kommunikál, viselkedik az adott fiatal online, bántják-e őt, esetleg ő bánt-e másokat, és hogyan éli meg, illetve reagál arra, ha durvaságot, igazságtalanságot tapasztal ebben a közegben.
– A legfontosabb tényező a szülői hozzáállás alakítása, vagyis olyan kapcsolat megteremtése, amelyben a gyermek nem zárja el szülei elől az összes olyan ajtót és ablakot, amely a digitális világba vezet. Bármennyire is komplex kérdés a szülő–gyermek kapcsolat, vannak tippek, módszerek arra, hogy miként terelhetik a szülők gyermekeik eszközhasználatát a jó irányba – taglalta a Spektrum vezetője, aki szerint minél kisebb a gyermek, annál több esélye van annak, hogy a szülő még formálni tudja az internethasználati szokásait, magatartását.
Egyébként már a tavaly is tartott beszélgetéseket a Spektrum és a Juventutti – habár akkor egymástól függetlenül – szülők számára, akkor fogalmazódott meg az igény, hogy közösen hatékonyabbak lennének.
– Így kezdtük meg – vagy inkább folytatjuk – idén, a Bethlen Gábor Alap támogatásával az egyrészt szülőknek, másrészt pedagógusoknak, fiatalokkal foglalkozóknak szánt tájékoztató, eligazító beszélgetéseket a Juventutti Alapítvánnyal és a Pro Educatione Egyesülettel, alkalmanként külső segítséget is igénybe véve. Novemberben tervezünk képzéseket tartani a Safer Internet budapesti munkatársaival is – mondta Lázár Csilla, akitől azt is megtudtuk, hogy alig hirdették meg, máris beteltek a helyek az előadásokat tartó Balázs Brigitta karitatív koordinátor naplójában, és a jövőben is folytatni szeretnék az ilyen jellegű programokat.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek