A szükség költségvetését fogadta el a megyei tanács

70

Szűkösebb költségvetést fogadott el tegnapi ülésén a Hargita megyei önkormányzat, sőt az átmeneti hiány fedezésére egy 20 milliós kölcsön felvételéről is döntöttek. De bíznak abban, hogy az év folyamán, ha beérkeznek az európai uniós projektekből elvégzett munkálatokra a törlesztések, akkor sikerül majd átcsoportosítaniuk az összegeket más fontos beruházásokra.

A helyi fúvósok előadása nyitotta meg a megyei tanács ülését Fotó: Keresztes Zoltán
A helyi fúvósok előadása nyitotta meg a megyei tanács ülését Fotó: Keresztes Zoltán

Jó hangulatban, a Bálint Zoltán kántor irányította fúvószenekar által játszott felcsíki nótákkal, operett- és könnyűzenei slágerekkel kezdődött a megyei önkormányzat kihelyezett, januári soros ülése Csíkjenőfalván, amelynek legfontosabb napirendi pontja az idei költségvetés elfogadása volt.
Kiderült, szombat reggel még 32 millió lejes mínusszal indult az egyeztetés a költségvetésről, és a hét folyamán próbálták ezt lefaragni. Két nappal az ülés előtt kiküldtek egy változatot, viszont még szerda éjszaka is ejtettek módosításokat, amelyekről értesítették a képviselőket és az ülésen is ismertette a megyei tanács elnöke. Viszont az MPP-frakció úgy vélte, túlságosan szellősen érkeztek meg hozzájuk az anyagok, és bár nem utasítanak el mindent a határozatból, de a szavazás során végig tartózkodtak.
Végül idénre 333 millió lejes költségvetést fogadtak el, Borboly Csaba „a szükség költségvetésé­nek” nevezte. Bár az összeg nagy, a feladatok még nagyobbak – vélekedett. Kifejtette, vannak olyan beruházások, amelyeket az idén kell befejezni vagy folytatni, mint például a 132-es út, a hulladékos projekt vagy az inkubátorház építése, amelyekre összesen 53 millió lejt különítettek el, ehhez azonban máshonnan kellett vágniuk, elsősorban a hivatal működési költségéből. Tulajdonképpen a megyei tanács utolsó negyedévi működésére nem hagytak pénzt, a korábbi évekhez képest kevesebbet szánnak a személyzetre, protokollra és médiára, illetve nem költenek új autók vásárlására sem.
Nem vágtak viszont a különböző fejlesztési társulásoknak fizetendő tagdíjakból, hiszen ezek a közös gondolkodást, a térség fejlődését szolgálják. A Felcsíki Műjégpályát üzemeltető fejlesztési társulás esetében például megduplázták a tagsági díjat – mondta Borboly. Jelentősen növekedett továbbá a programokra és pályázatokra elkülönített összeg, az ún. szolidaritási alapból pedig a Kisvillany-program keretében 500 ezer lejt szántak a Madicsa-fürdő villamosítására – sorolta a Karcfalva községet érintő tételeket.
– Ez szűkösebb költségvetés, mint a tavalyi, hiszen a tavaly sok uniós projekt kifutóban volt, ezekből a kifizetések egy része az idei évre hárult, ezért új beruházásokra kisebb összeg van félretéve – nyilatkozta Barti Tihamér alelnök.
Hozzátette, bízik benne, hogy a projektek lejártával, ha megérkeznek a törlesztések az Uniótól, sikerül majd átcsoportosítani összegeket év közben egyéb fontos beruházásokra. Kiemelte, hogy a következő európai uniós finanszírozási ciklusra több mint 110 kilométer megyei út tervezését belefoglalták az idei költségvetésbe, és hamarosan elindulhat ez a munka.
Utak tekintetében többek között a Szentimrei Büdösbe, a Soly­mosokban és a Pálfalván megkezdett munkálatok folytatására, a csicsói híd befejezésére kü­lönítettek el pénzt, az új beru­házások között pedig a fitódi járda, a csibai út, a Leányerdőn átvezető útszakasz, két tölgyesi híd és a Hi­deg­ségben támfal építése is szerepel.
Proca Ion liberális képviselő egyetértett azzal, hogy kisebb és problémásabb költségvetést fogadtak el, mint tavaly. Őt a szociális és egészségügyi bizottság vezetőjeként ez a két terület érdekelte, és úgy vélte, az erre szánt összegek korrektek, és hiszi, hogy meg fogják becsülni azok is, akik ennek kedvezményezettjei. Megjegyezte, a módosító javaslatát, miszerint növeljék a román közösség kulturális programjaira szánt összeget, elfogadták.
– Nem elnémult a néppárt frakciója, nem elaludt, hanem tudatosan szavazta meg az RMDSZ-frakció által összeállított költségvetést, a feladatunk az, hogy ezt a költségvetést kövessük és konkrét javaslatokat tegyünk – fogalmazott Danguly Ervin, az EMNP-frakció részéről.
Az ülésen elfogadták továbbá az Energiagazdálkodási Ügynökség megszűnésére, valamint a Fejlesztési Ügynökség létrehozására vonatkozó határozatokat, viszont az EMNP által kezdeményezett, az anyanyelvhasználat elősegítését célzó szolgálat létrehozását Danguly kérésére levették napirendről. Döntöttek továbbá egy 20 millió lejes kölcsön felvételéről egy-két hónapra, hogy a megyei tanács számláit ne zárolják kifizetetlen számlák miatt, amíg beérkeznek a már elszámolt, de még nem törlesztett összegek.
Ugyanakkor a székelyud­var­helyi városvezetés kedélyeinek nyugtatása érdekében Borboly Csaba a tegnapi ülésen versenyt hirdetett: négy üveg saját termésű szőlőből előállított fehérbort és egy „vöttes szőlőből” készített vörösbort ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy 2012 óta Székelyudvarhely vesztese a megyei leosztásoknak. Azt kikötötte, hogy az összegbe nem számítanak bele „az uniós projektek, az áfás pénzek és az alárendelt intézmények költségvetése”.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek