A szövetség szerint szükséges az új igazságügyi törvény

46

A jogállam működése egyik garanciájának nevezi hétfő esti közleményében az RMDSZ, ezzel magyarázva, hogy megszavazták az igazságügyi törvényeket, amelyek elfogadása ellen országszerte, hosszú ideje tüntetések zajlanak.

Honlapján közzétett állásfoglalásában az RMDSZ szükségesnek, a korrupció elleni harcot nem hátráltatónak minősítette az újonnan elfogadott törvényt.
„Nem akarunk ügyészállamot, a jogállamban hiszünk, ennek erősítéséért szavaztuk meg a parlamentben a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosítását. Minden állampolgár érdeke az, hogy megvalósuljon a hatalmi ágak valós szétválasztása. Szükség van erre a törvényre – ez a jogállam működésének egyik garanciája. Ezek a módosítások nem akadályozzák a korrupcióellenes harcot, és mind a bírók, mind pedig az ügyészek esetében a politikai függetlenséget erősítik” – fogalmaz az állásfoglalás.
Az RMDSZ meglátása szerint a bírák és az ügyészek kinevezésének folyamata éppen azzal vált a politikumtól függetlenné, hogy még az államelnök sem szólhat bele.
„Támogatjuk a korrupcióellenes harcot, ez a törvény pedig semmilyen mértékben nem korlátozza ezt az erőfeszítést. Sőt egyértelmű, mindenkire egyformán érvényes szabályozás született: a bírák és ügyészek karrierjének valós szétválasztását szavaztuk meg” – közli a szövetség.
A közleményben arra emlékeztetnek: az RMDSZ javaslatára a bíráknak és ügyészeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nem dolgoztak és nem dolgoznak együtt a titkosszolgálatokkal. Az elfogadott módosítás 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetést ró ki azokra a titkosszolgálatokban dolgozó személyekre, akik megkörnyékezik, és befolyásolni próbálják a bírákat és ügyészeket.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek