A szomszédban a sertéspestis

Fokozottan ellenőrzik a Hargita megyébe vezető utakat az állatorvosok

198

Elejét vennék a sertéspestis begyűrűzésének, ezért a Ko­vászna megyei gócpontok megjelenése óta szigorított, 24 órás ellenőrzéseket vezetett be a Hargita megyébe vezető főutak mentén a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság.

Kovászna megyében megjelent a sertéspestis. Óvatosságra intik a malacokat, süldőket vásárló gazdákat Fotó: Domján Levente

Nemcsak a Háromszékkel, hanem a többi szomszédos megyével összekötő útvonalakra is kiterjednek az illegális élőállat-szállítmányok kiszűrését célzó közúti ellenőrzések – tájékoztatta tegnap lapunkat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Emberi tényező
A megyei főállatorvos úgy véli, a két Kovászna megyei gócpontban – a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Örkőn, valamint a megyeszékhelytől pár kilométerre levő Sepsikőröspatakon – észlelt fertőzések származásának, kialakulásának pontos okát még nem tudják, de biztosra veszik, hogy a sertésállományra halálos vírus megjelenését nem a környéken kószáló vaddisznók, hanem emberi gondatlanság és nyerészkedői felelőtlenség okozta.
– A Kovászna megyei gócpont észlelése után hétfő reggel a kormánybiztos kezdeményezésére azonnal összeült a Hargita megyei járványmegelőzési bizottság. A déli országrészek után Kovászna megyében ismét bebizonyosodott, hogy a járvány terjedését a legnagyobb mértékben emberi tényező okozza. Az ügyeskedő bellérek miatt itt is ugyanaz történt, épp ezért a rendőrség, csendőrség segítségével fokozott hangsúlyt helyezünk a közúti ellenőrzésekre. A Hargita megyébe vezető utakon áthaladó járműveket – nem csak Kovászna megye felől – a nap 24 órájában ellenőrzik a kollégák. A rendőrséggel közösen fokozottan figyelünk arra, hogy a haszonállatok mozgása miként történik. Nyilván, a sertésekre különösen figyelünk, de az ellenőrzések nem kifejezetten a sertésszállítmányokra vonatkoznak, hanem a juhokra, szarvasmarhákra, lovakra is – hangsúlyozta a megyei főállatorvos.

Tartottak a tavasztól
Ladó Zsolt nem titkolta, sejtették, hogy a sertéspestis romániai terjedése tavasszal új erőre kap, mivel a téli disznóvágások után természetes, hogy a gazdák február–március környékén ismét szeretnék benépesíteni a pajtáikat, épp ezért a malacok, süldők iránti kereslet is fokozódik. Ez a folyamat sajnos nemcsak a tisztességes állattenyésztők, hanem az ügyeskedő állatkereskedők malmára is hajtja a vizet.
– Sajnos a bellérek a gyors anyagi haszon reményében csak próbálkoznak, és ezzel a sertéspestis továbbterjedését is segítik. A fokozott közúti ellenőrzésekkel ezt próbáljuk meggátolni – szögezte le a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Felkészültek, de inkább megelőznék
Ladó Zsolt leszögezte: a sertéspestis Hargita megyei megjelenése esetén a hatósági állatorvosok felkészülten, a tavaly begyakorolt eljárást követik. – Isten őrizzen, hogy erre sor kerüljön, de 2018-ban sajnos az országos járványtani helyzet miatt rákényszerültünk arra, hogy felkészüljünk. A munkavédelmi és a fertőtlenítő anyagokat is megvásároltuk. A járműveket is tudjuk fertőtleníteni, de hangsúlyozom, továbbra is inkább a járvány megelőzésére, az illegális állatmozgások kiszűrésére és a megye járványmentességének megőrzésére koncentrálunk. A gazdákat is kérjük, ha megbetegedést észlelnek a gazdaságban vagy a környéken, a mezőn elhullott vaddisznót találnak, haladéktalanul értesítsék az állatorvost – fogalmazott a főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek