A szolgáltatások a gyenge láncszem

189

Több mint kétmillió lej értékben rótt ki bírságot a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 2018-ban, ebből december 31-ig összesen 229,5 ezer lejt fizettek be a szabálytalanságon kapott cégek, szolgáltatók az államkasszába – derült ki többek közt Laurenþiu Moldovan, a fogyasztóvédelem vezetőjének tegnapi beszámolójából. Az évértékelő jelentés Csíkszeredában, a megyeháza Márványtermében megtartott prefektusi kollégiumon hangzott el.

Laurenţiu Moldovan. A szolgáltatókra érkezik a legtöbb panasz Fotó: László F. Csaba

Laurențiu Moldovan elmondta: 2018-ban összesen 1224 ellenőrzést végeztek, 431 vétségről állítottak ki jegyzőkönyvet, ezek közül 81 alkalommal úszták meg az érintettek figyelmeztetéssel, 350 esetben azonban már ki kellett fizetniük a bírságot, egyébként összesen 626 jegyzőkönyvet vettek fel. A fogyasztóvédelem a leggyakrabban, összesen 566 alkalommal élelmiszer-termékeket ellenőrzött, ezt követték a sorban a nem élelmiszer jellegű termékek, 375 estben és a pénzügyi termékek, ezek közül 26-ot ellenőrzitek. A szolgáltatások esetében már nem az élelmiszer-forgalmazás volt a fő célpont, csak 30 ilyen ellenőrzést folytattak le, az egyéb szolgáltatást nyújtó cégek közül 217-et ellenőrzött a fogyasztóvédelem, ezenkívül tíz más besorolású gazdasági tevékenységet folytató céget is ellenőriztek.

Veszélyes termékeket is találtak
Egyébként összesen tizenkét alkalommal vettek mintát gyanús termékekből, a laboratóriumi vizsgálatok minden esetben igazolták, hogy a vizsgált termékek nem felelnek meg a törvényes előírásoknak. A fogyasztóvédelem vezetője kiemelte: hangsúlyosan odafigyeltek a megyeszékhelyen kívüli településekre, különösen a falvakra. Ezzel az volt a céljuk, hogy lehetőleg megakadályozzák, hogy veszélyes termékeket forgalmazzanak a kereskedők. Az elmúlt évben 155 esetben döntött úgy a fogyasztóvédelem, hogy a veszélyes termékeket meg kell semmisíteni, a döntést végre is hajtották. A forgalomból kivont áruk, termékek értéke 9725 lej volt.

A lakosság inkább a szolgáltatásokkal elégedetlen
Laurențiu Moldovan ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben összesen 457 lakossági panaszt regisztrált a fogyasztóvédelem. Ezek közül 148 esetben a panaszt tevő és bepanaszolt cég végül egyezségre jutottak, 140 esetben a lakossági panasz megalapozottnak bizonyult, 104 bejelentésnek ugyanakkor nem volt alapja.
– Érdekes, hogy a panaszok jelentős része nem élelmiszerek minőségét kifogásolta, inkább a más jellegű szolgáltatásokkal voltak elégedetlenek a megye lakói, 2018-ban összesen 275 alkalommal – mutatott rá a statisztikai adatokból könnyen megállapítható kuriózumra a fogyasztóvédelem vezetője. Hozzáfűzte, a fogyasztóvédelem tavaly nemcsak bírságok kirovásával volt elfoglalva, 189 tanácsadói, tájékoztató akciót is végrehajtottak az elmúlt naptári évben. Így próbálták hozzásegíteni a vállalatokat, hogy a későbbiekben ne kövessenek el fogyasztóvédelmi kihágásokat. Laurențiu Moldovan ugyanakkor szóvá tette, hogy meglehetősen kevés emberük van az ellenőrzések elvégzéséhez, tavaly a teljes munkát mindössze három felügyelő végezte, közülük csak kettőnek van jogosultsága ellenőrzéseket vezetni.

Kevesebbet hibáztak az önkormányzatok

Az utóbbi néhány évet figyelemben véve, 2018-ban fogadtak el a legkevesebb törvénybe ütköző önkormányzati határozatot, a Hargita megyei településeket vezető testületek – jelentette ki Andrei Jean-Adrian, Hargita megye prefektusa tegnapi évértékelő beszámolójában. A kormánymegbízott elmondta, több mint harmincezer határozatot vizsgáltak meg, ezek közül 541 bizonyult törvénytelennek, ami jelentős előrelépés 2017-hez képest, amikor 894 hasonló helyi tanácshatározat született. A prefektúra statisztikai adatai alapján folyamatos javulásról lehet, beszélni, 2016-ban ugyanis 947 a törvényes előírásokat nem betartó helyi határozatot fogadtak a megye településeinek vezetői.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek