A színház oktató szerepét emelte ki az igazgató

102

Hét bemutató, több belföldi és külföldi fellépés, közel húszezer néző – ezek a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház most lezárt évadának legfontosabb számai. Az idényzáró sajtótájékoztatón Albu István színházigazgató arra kérte a gyergyóiakat, ne felejtsenek el színházba járni.

Évadot zárt – a megye három hivatásos színháza közül utolsóként – a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Albu István igazgató sajtótájékoztatón elmondta, a Figurának hét bemutatója volt az elmúlt hónapokban, kilenc előadást játszottak folyamatosan, és a huszonhat belföldi vendégszereplés mellett négy alkalommal külföldön is felléptek. Kilenc fesztiválon vett részt a társulat. Összesen 178 előadást kínáltak a nézőknek, s ebből 114 volt saját. Közel húszezer nézőt vonzottak a színházba, ami az igazgató szerint ilyes kis intézmény esetében igen jónak számít.
Az igazgató elmondta: ahogy az egyénnek az önértékelés, úgy a színháznak is fontos, hogy áttekintse tevékenységét, de nem feltétlenül egyetlen évadot, hanem a bejárt utat kell értékelni, s azt, hogy mennyire tudott hű maradni ahhoz, amit célul tűzött ki.
– Nagyon fontosnak tartom ma a színháznak az oktató, nevelő jellegét. Fontosnak tartom, hogy szemeket nyisson fel, embereket késztessen gondolkodásra, bátorítsa arra, hogy döntéseket hozzanak meg, hogy az ember saját maga döntsön, hiszen ma sokaknak nem érdeke, hogy mi értelmesek legyünk és mi magunk döntsünk dolgokról. Ezzel a legfontosabb emberi tulajdonságainkat kezdjük elveszíteni – fogalmazott Albu István. Hozzátette, véleménye szerint bátran kijelenthető, hogy a Figura Stúdió Színház Gyergyószentmiklós kulturális nagykövete. Az elmúlt évadban két előadásukat is bemutatta magyarországi televíziócsatorna, aminek köszönhetően sok Gyer­gyóba látogató váltott jegyet az előadásokra, vagy egyszerűen betért a Figurához. Albu arra biztatja a gyergyószentmiklósiakat, hogy nézzenek be a színházba, ne hagyják, hogy az előítéleteik befolyásolják, hiszen egy színházjegy olcsóbb, mint egy csomag cigaretta.
– Ma, amikor olyan kérdések merülnek fel, hogy az épület homlokzatán mennyire jogos a magyar felirat, amikor jelentéktelen dolgokat pumpálunk fel azért, hogy a valós problémákat eltusoljuk, akkor igenis fontos a színház mint kulturális intézmény léte egy ekkora városban – fogalmazott Albu.
Mint közölte: már készülnek a következő évadra, amely szintén nagyon izgalmasnak ígérkezik, s igyekeznek úgy alakítani a repertoárt, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez közel álló előadást.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.