A színésznőt és a nőt is megismerhetjük

Karády a Csíki Játékszínben

259

Karády Katalin visszaemlékezései alapján alkotott életrajzi drámát tekinthet meg hamarosan a Csíki Játékszín közönsége. A legendás színésznőt Márdirosz Ágnes alakítja, a kor meghatározó női ideáljának sajátos – és a disszidálásával derékba tört – karrierjét feltáró monodráma bemutatója február 14-én lesz.

Kányádi Szilárd és Márdirosz Ágnes. Ikonikus művészt mutatnak befotó: lászló f. csaba

Karády Katalin egyike azon magyar színésznőknek, akiket a kor bálványozott: a férfiak a femme fatale-t látták benne, a hölgyek számára pedig divatot, stílust teremtett. Zsenije ugyanakkor nem egyértelmű: karakterét tudatosan „felépítették”, és kisugárzásának köszönhette a – politikai meghurcolásáig – felfelé ívelő pályát. A színdarab ismertetője szerint betekintést kaphatunk Karády „misztikus homállyal fedett életébe, amelyről több legenda szövődött, mint amennyi hiteles elbeszélés vagy dokumentum maradt fenn”.
A dráma kiindulópontját Pénzes Csaba műve képezi, amelyet a színésznő, éneskesnő visszaemlékezései alapján írt. A darab rendezője Kányádi Szilárd, Márdirosz Ágnest pedig Ráduj Gábor kíséri zongorán és harmonikán.
– A mű Karády életútját dolgozza fel a születéstől a disszidálásig – mondta Kányádi Szilárd a bemutatót népszerűsítő tegnapi sajtótájékoztatón. – Karády csak Magyarországon tudott az lenni, aki volt. Ő úgy lett világsztár, hogy nem lett világsztár – jegyezte meg, alátámasztva, hogy az Argentínában és az Egyesült Államokban töltött emigrációs évek bemutatása nélkül is kerek a darab által feltárt életmű.
Márdirosz Ágnesnek egyébként régi vágya színpadra vinni Karádyt. 2017-es könyvbemutató alkalmával Karády-dalokat énekelt, Kányádi Szilárd pedig felhívta a figyelmét a Pénzes Csaba-műre, és ekkor indult el a közös alkotás folyamata. Ők ketten a díszlet- és jelmeztervezők, valamint a dramaturgok is.
– Régóta dédelgetett álmom válik valóra. Koromnál fogva én még láttam a Karády-filmeket, hallottam a dalait, és eljutott hozzám az a szellő, amit Karády Katalin meglebbentett. A mostani 30-as generáció jó részének viszont már fogalma sincs, hogy ki volt ő – fogalmazott Márdirosz Ágnes. Kérdésünkre elmondta: Kányádi Szilárddal közösen alkották meg azt a színpadi teret, ahol működhet a darab, a jelmezt pedig korabeli fényképek ihlették.
A stúdióelőadásra még vásárolhatók jegyek a színház, illetve a Csíki Mozi jegypénztárában, valamint online a bilete.ro oldalon.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek