A szimbólumharc újabb frontja

Tanasă melléfogott, de vizsgálják a szobrainkat

205

Újabb, ezúttal székelyudvarhelyi székely zászlót pécézett ki Dan Tanasă, de ezúttal melléfogott. Az úzvölgyi történések mentén azonban újabb szimbólumharc bontakozott ki, és nemcsak Udvarhelyen.

Dan Tanasă bloggertől – a székely zászló és a magyar nemzeti szimbólumok elszánt ellenségétől – érkezett levél Gálfi Árpádnak, Székelyudvarhely polgármesterének címezve. Ebben Tanasă azt kifogásolja, hogy Székelyudvarhelyen, „közterületen” „úgynevezett székely zászló” lobog és ez törvényellenes – adta hírül az elöljáró hivatalos Face­book-oldalán. A levél írója a 1994/75-ös törvény második és hetedik paragrafusára hivatkozik, amely szerint: „Más államok zászlói csak a (román) nemzeti zászló mellett tűzhetők ki Románia területén a hivatalos épületekre, valamint közterületeken”, és – természetesen – kéri a lobogó eltávolítását. „Ebben az esetben Dan Tanasă úr melléfogott – írta Gálfi Árpád polgármester. – Nem közterületen van a zászló, ami amúgy sem idegen állam nemzeti lobogója”.
A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére még 2014-ben felhúzott nagy méretű székely zászló a Márton Áron tér felső felében lobog, rúdja magánterületen, a katolikus egyház telkén áll.
Az úzvölgyi temetőfoglalás nyomán ugyanakkor újabb frontot nyitott a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma: a törvénytelenül felállított úzvölgyi betonkereszteket azzal „fogadtatnák el”, hogy magyar történelmi személyiségek szobrainak engedélyeztetését boncolgatja. Hargita megyéből például a csíkcsomortáni Kárpátok őre szobrot kezdték ki, de az udvarhelyi Bújdosó székelyt is vizsgáltatják.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek