A szezon előtt indult el a lavina

A Ferrari indította be a „pilótakeringőt”

40

A 2020-as idény a Forma–1 számára különleges lesz. Először történik meg, hogy nem márciusban, hanem az év második felében rajtol el az idény, ugyanakkor először fordult elő az, hogy a „pilótakeringő” még a szezon előtt megkezdődött. A lavina a Ferrarihoz köthető.

Sebastian Vettel helyére megy Carlos Sainz, akit Daniel Ricciardo vált. A „pilótakeringőt” a német indította el, de ő maradt ülés nélkül

Hagyományosan márciusban az Ausztrál Nagydíjjal indult volna idén is a Forma–1-es világbajnokság, ám Melbourne-ben két nappal a futam előtt a koronavírus-járvány miatt nem lebegtethették meg a szervezők a zöld zászlót. Akkor még senki nem gondolta, hogy az év első felében némák maradnak a Forma–1-es versenygépek, a sorozat történelmében először fordul elő, hogy csak a második félévben kezdődhet el az idény. Noha még a szezonrajtra várni kell, a „pilótakeringő” viszont elkezdődött, ami szintén újdonság, ugyanis az átigazolási hírek általában a nyári szünet előtti Magyar Nagydíj környékén, augusztusban szoktak napvilágot látni, és a Belga Nagydíj után szokott konkretizálódni. A Ferrari vezetősége viszont vett egy mély levegőt, és bejelentette: Sebastian Vettel év végén lejáró szerződését nem hosszabbítja meg.
Ugyan már április közepén írt Vettel távozásáról a német sajtó, a Ferrari május 12-én jelentette be, hogy nem sikerült megállapodnia a pilótával a 2020-as idény végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról. A 32 éves német 101 versenyen szerepelt eddig a Ferrarinál, 14 alkalommal nyert, összesen 54-szer állhatott dobogóra, kétszer, 2017-ben és 2018-ban az összetett második helyén zárt, 2015-ben a harmadik helyen végzett az év végi összesítésben. Csapattársának, Charles Leclercnek 2024-ig van érvényes szerződése a Ferrarival, a mostani szezon izgalmas csatát hozhat közöttük, mivel Vettelnek bizonyítania kell, az eddig megszerzett presztízse és talán a Forma–1-es jövője múlik azon, hogy milyen teljesítményt nyújt 2020-ban.
Gyakorlatilag Vettel év végi távozásának bejelentése nyomán el is indult a „pilótakeringő”. Az olasz istálló hamar megtalálta Vettel utódját: két nappal a német távozásának bejelentését követően a Ferrari közleményben tudatta, hogy a 2021 és 2022-es idényben Carlos Sainz lesz Leclerc csapattársa. Sainz a McLarent hagyta el a Ferrariért, az angolok pedig gyorsan lecsaptak Daniel Ricciardóra, akinek az év végén jár le a szerződése a Renault-nál.
Az, hogy melyik istállónál szerepel jövőtől Sebastian Vettel, az még talány. A tény, hogy jelenleg a Renault-nál van egy szabad hely, de a szaksajtó szerint a németet a Mercedes is megkörnyékezte a Daimler cégcsoport nyomására. Ebben az esetben Valtteri Bottas köthet ki a Renault-nál, de spanyol lapértesülések szerint Fernando Alonso a napokban előszerződést kötött az enstone-i gárdával. Azonban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt a Renault-nál az is felmerült, hogy az év végén elköszönnek a Forma–1-től. A Renault kiszállása a sorozatból már a válság előtt is felmerült a sajtóban, Cyril Abiteboul csapatfőnök azonban többször is kijelentette, hogy optimista a Renault F–1-es jövőjével kapcsolatban.
Ami most biztos, hogy Se­bastian Vettelnek jövőre nincs csapata, az egyetlen üres szék a Renault-nál van, és Fernado Alonso is Forma–1-es visszatérését tervezi 2021-től.

Elfogadták a költséghatár csökkentését
A csapatok után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is elfogadta a Forma–1-es világbajnokság következő évekre vonatkozó költséghatár-csökkentésének ütemezését. A rendelkezés szerint jövőre 145 millió dollár lesz a költséghatár, 2022-ben 140 millió, míg a 2023–25-ös időszakban 135 millió. Az összegekbe nem tartozik bele a pilóták fizetése, valamint a motorköltség.
A FIA motorsport világtanácsa elfogadta az aerodinamikai tesztekre vonatkozó módosításokat is: eszerint a vb-pontversenyben hátrébb végző csapatok az élmezőnynél többet tesztelhetnek majd szélcsatornában a soron következő szezon előtt.
Bár alapvetően jövőre is az idei szezonra épített autókat használja majd a mezőny, a várható finomítások és fejlesztések miatt 2021-től csökkentik a padlólemez felületét, ezáltal csökken az autók leszorító ereje, és elkerülhető, hogy új gumikat kelljen fejleszteni a 18 colos keréktárcsákra szerelt abroncsok 2022-es bevetése előtt. Ugyanakkor befagyasztják az autók vázát, illetve a sebességváltókat érintő fejlesztéseket 2020-ra és 2021-re. A többi részterületen korlátozottan, zsetonok beváltásával lehet módosítani. A motorokkal összefüggésbe hozható döntés, hogy 2021-től további 3 kilogrammal nehezebbek lesznek, így elkerülhető a drága anyagok arányának növekedése.
Az idei Forma–1-es világbajnokság mostani szezonjában a pandémia miatt az Ausztrál Nagydíj után sorrendben a bahreini, a vietnámi, a kínai, a spanyol, az azeri és a kanadai viadalt elhalasztották, míg a monacóit, a hollandot és a franciát törölték. A tervek szerint a szezon július 5-én az Osztrák Nagydíjjal kezdődik.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.