A szerzetesek asztalához hívnak

Kiállítás Gyergyószentmiklóson

216

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban nyitják meg ma 18 órától a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerzetesek asztalánál című vándorkiállítását.

Tegnap még előkészületek zajlottak. Ma várják a látogatókat Fotó: Kertész László

Utoljára tíz évvel ezelőtt volt Gyergyószentmiklóson kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, ezúttal pedig művelődéstörténeti, ismeretterjesztő tárlatról beszélhetünk – közölte a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, Csergő Tibor, hozzátéve: a kiállítás bemutatja, hogy a történelem során milyen hasznot nyújtott a társadalom számára egy-egy szerzetesrend, mit tökéletesítettek és milyen sok újdonságot adtak a világnak.
A kiállításról részletesen Saly Noémi muzeológus, a tárlat kurátora beszélt, mondván: a kenyértől és a bortól kezdve, a sörfőzésen át, a gyógy- és fűszernövényekig, valamint a szerzetesek veteményesekre gyakorolt hatásáig számos információval megismerkedhet a látogató.
– Útjaik során mindig vitték magukkal a magvaikat, így nagyon sok növény a szerzetesi kertekből terjedt el Európában – jegyezte meg.
Továbbá sok más egyéb mellett a gyümölcstermesztés és a méhészet témáját is tartalmazza a kiállítás, sőt szakácskönyvet is láthatunk: egy piarista kézírásos szakácskönyvet, amely az 1700-as évekből származik.
Tegnapi ottjártunkkor még a kiállítás néhány elemének elhelyezésével dolgoztak a múzeum munkatársai, ma estére azonban minden elkészül, és várják a látogatókat a megnyitóra. A tárlatot P. Laczkó-Dávid József Anaklét gyergyószárhegyi szerzetes nyitja meg.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek