A szentegyházi erdőkért

90

Kerekasztal-beszélgetésen vállalták fel a szentegyházi fiatalok, hogy közbirtokossági egyesület működtetésével próbálnak megoldást találni az erdők védelmére. A múlt csütörtöki fórum Lőrincz Csaba helyi tanácsos szerint példátlan összefogást tükröz, erre építve akár már tavasszal élettel tölthetik fel a „közbirtokosságot”. Az eredmény biztató, de a munka neheze még hátravan.

Felismerve, hogy a szentegyházi fiatalok zöme undorral és passzívan viszonyul a jelenlegi legégetőbb helyi problémához, néhányan úgy döntöttek, hogy az ifjúság meghívásával kerekasztal-beszélgetést szerveznek. Múlt csütörtökön közel hatvan fiatal részvételével létre is jött az fórum, amelyen megvitatták a kialakult helyzetből való kilábalás lehetőségeit.
– A város vezetőségével egyeztetve már két hónappal ezelőtt elindítottuk a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület bejegyeztetési folyamatát. Esetünkben az elhibázott erdőtulajdon-visszaigénylések nem teszik lehetővé, hogy hagyományos közbirtokosságot hozzunk létre, ezért ez tulajdonképpen egy közbirtokossági statútummal működő egyesület lenne. Kiemelkedőnek tartom a beszélgetést, mert a város minden részében élő, különböző területeken dolgozó fiatalokkal példátlan összefogás jött létre – nyilatkozta lapunknak Lőrincz Csaba kezdeményező, EMNP-s városi tanácsos.
A következő hetekben erdészetet is bevonnak a beszélgetésekbe – főként az őrzés miatt –, és a középkorúakat is meghívják. Lőrincz Csaba szerint nehéz lesz a sérelmekkel teli középkorúakkal is szót érteniük, de építő hozzáállással a minden korábbinál súlyosabb bizalmatlanság még mindig feloldható a városban.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.