A személyes ajánlás sokat ér

88

„Az első benyomásom – már néhány oldal után – az volt, mintha Fanni feküdne a pszichoanalitikus díványán, és én hallgatnám a legbensőbb gondolatait. Tudtam, hogy ez nagyon kemény lesz: borzasztóan intim.” – Radnóti Miklós feleségének Naplóját ajánlja így egy olvasó az egyik székelyudvarhelyi könyvesbolt blogján. „Bár korábban nem vettem meg a könyvet, ezek a sorok mégis felkeltették a figyelmemet. A Naplót most már el akarom olvasni” – ez egy másik, válaszként érkezett bejegyzés.

Nem elég a polcra rakni, ajánlani is tudni kell. Az udvarhelyiek a saját szomszédaik meglátásai után is igazodnak Fotó: Asztalos Ágnes
Nem elég a polcra rakni, ajánlani is tudni kell. Az udvarhelyiek a saját szomszédaik meglátásai után is igazodnak (Fotó: Asztalos Ágnes)

Valószínűleg éppen ezt a hatást várta az Árnika könyvesbolt tulajdonosa, amikor elindította az üzlet honlapját és a hozzá kapcsolt blogot. A honlap fő célja klasszikus módon a tájékoztatás, hogy a látogató megtalálja az újdonságokat. De nemcsak: a weboldal részletes információkat nyújt a könyvekről, hangoskönyvekről, könyves és zenei toplistát állít, az antikvár kötetek között is böngészhetünk, illetve felajánlja a boltból való online rendelés lehetőségét.

Valós haszna van az élvezetes könyves blognak
Tény, hogy mifelénk ritka az igényes honlap egy kisebb kereskedelmi egység esetében. Ami viszont még ezt is megfejeli, az a honlapról elérhető blog. Bő másfél éve, általában havi rendszerességgel valaki az Árnika könyvesbolt barátai, törzsvásárlói közül ajánl egy könyvet, ír egy számára élményt nyújtó olvasmányról. Tévés szerkesztő, vállalkozó, pszichológus, irodalomtanár, óvodapedagógus, fiatal bölcsész tollából született már szubjektív beszámoló arról, hogy mit mozgatott meg, milyen gondolatokat ébresztett benne egy éppen akkor újdonságnak számító mű.
Bartis Attila Vége című új könyvéről, a már említett Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni Naplójáról, Totth Benedek elég nagy port kavart Holtversenyéről, Agota Kristóf Nagy füzetéről és még számos, az utóbbi időben megjelent vagy újra kiadott könyvről lehet ajánlót olvasni. Miklós Leventével, a bolt tulajdonosával beszélgetve kiderült, elég gyakori az az olvasó, aki úgy tér be a boltba, hogy: „Azt a könyvet szeretném, amit X. Y. ajánlott a blogon.”
Egy kis virtuális törzsvásárlói társaság alakult így az Árnika köré.
– A könyvek iránt érdeklődők első ízben a világhálón, a honlapon tájékozódnak, de aztán bejönnek a boltba és kézbe veszik, forgatják a köteteket. A tájékozódás megadja a hangulatot, hiszen így is el lehet jutni a könyvig – mondja Miklós Levente.
Ötletes játékokkal is erősítik a „csoporthangulatot”, a Face­bookon is rendszeresen jelentkezik valami „árnikás” újdonság. Az egyik legsikeresebb játék például az volt, amikor a résztvevők azt a könyvet nyerhették meg, amelyet nagyon szerettek volna, csak éppen meg kellett indokolniuk, hogy miért. Egyébként jelenleg közel 3000-es tábora van a könyvesboltnak a közösségi oldalon.

Báró elvtárs tarolt
A blogról megtudhatjuk azt is, hogy 2015-ben legnépszerűbb olvasmánynak Jaap Scholten Báró elvtárs című kötete bizonyult. A holland szerző a kívülálló szerepéből közelíti meg a tönkrevert, elnémított erdélyi arisztokrácia történetét. A második helyezett egy, a holdnaptárakról szóló kiadvány, majd Lucian Boia Románia elrománosodása című munkája következik. Negyedik helyre Kádár Annamária Mesepszichológia-kötetei kerültek. Egy női sorsot ábrázoló trilógia, az Aranyasszony útja, majd egy gasztronómiai munka bizonyult tavaly nagyon népszerűnek, akárcsak M. Kiss Csaba Czeizel Endre: Két életem, egy halálom című kötete, vagy a fiatal csíkszeredai író, Potozky László Éles című könyve. A tízes listát még Mircea Eliade Maitreyi – Bengáli éjszakája és a bükki füvesember gyógynövényekről szóló kiadványa adja ki. Ahogy a blog is írja: olvasóik igazi „mindenevők”.

A legszebb magyar szavak
Maga a Kossuth Lajos utcai könyvesbolt – amely nemrég költözött nagyobb helyre – sem nélkülözi az otthonosságot, a személyességet. Barátságos gyermeksarok, ízléses berendezés és díszítés fogadja azokat, akik már nem elégednek meg a virtuális böngészgetéssel, hanem kézbe is vennék az új olvasnivalót. Ez az igyekezet érhető tetten például abban is, hogy a polcokon a Kosztolányi Dezső által legszebbnek tartott tíz magyar szó alá sorolták a köteteket. Például az „anya” szó alatt találni a nőkről szóló irodalmat, a vér alatt pedig – mi egyebet? – a vámpíros köteteteket…
– A honlap, a blog beindításával természetesen a vásárlói körünket akartuk növelni, de úgy, hogy az a személyesség, amit a boltban mindig nagyon fontosnak tartottunk, „online” is megmaradjon – fogalmaz Miklós Levente.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek