A Székelytámadt vár felújítására is pályáznak

Ha lesz pénz, lesz útjavítás, inkubátorház

56

Tizenhét utca, járdák, zöldövezetek felújítására, udvar­hely­szé­ki kisiparosoknak szánt inkubátorházra, a Székelytámadt vár rehabilitációjára, szabadidős-kulturális központ kialakítására, a műemlék körüli utcák rendbetételére is pályázik az udvarhelyi önkormányzat – többek között ezekre a városfejlesztési tervekre bólintottak rá a tegnapi rendes havi tanácsülésen testületileg a szé­kely­ud­var­helyi városatyák.

Szavaz a testület. Rázós ügyek

Nem titok: karcsú az idei büdzséje Székely­ud­var­hely­nek. Azért, hogy a városfejlesztés pénzhiány miatt ne stagnáljon, minden pályázati lehetőséget megragad a városvezetés. A tegnapi tanácsülés napirendjén több jelentős, külső anyagi forrásokból megvalósítandó beruházási terv is szerepelt, amelyeket Gálfi Árpád polgármester az ülés elején summázott.
Tizenhét utca, köztük az Orbán Balázs, Függetlenség sugárút, Bethlenfalvi út teljes körű felújítása, járdák, zöldövezetek, buszmegállók rendbetétele valósul meg, ha sikeres lesz a 16 millió euró értékű pályázat, amelyet a Regionális Operatív Program keretében nyújtottak be – közölte az elöljáró, hozzátéve, addig is kátyúzással igyekeznek járhatóvá tenni az utakat, az autósok, gyalogosok legyenek türelemmel.
Jó hír azoknak, akiknek szívügye a Székelytámadt vár sorsa, ugyanis a város 21 millió lej értékben pályázik a várbeli szabadidős-kulturális központ létrehozására, valamint 255 ezer lej értékben a műemlék körüli utcai infrastruktúra rehabilitációjára. A két beruházás megvalósíthatósági tanulmányára és műszaki-gazdasági mutatóira, valamint a támogatási kérelem benyújtására vonatkozó határozattervezeteknek zöld utat adtak a tanácsosok. Ennél a döntésnél az alpolgármester, Orbán Árpád elmondta: a város 2 százalékos önrésszel kell beszálljon a nem máról holnapra megvalósuló várfejlesztésbe, reméli, hogy a vár-ügy rendeződik és sokadszori nekifutás után végre sikerül elnyerni a kért támogatást.
Tizenöt udvarhelyi, udvar­hely­széki kisiparos, kézműves szék­helye lesz majd az a második inkubátorház, amelyet 1,4 millió euró, szintén megpályázott pénzből építenének fel a barompiac háta mögötti, a város tulajdonában levő területen. A megpályázott pénznek 50 százaléka önrész, amit Székelyudvarhely és Hargita Megye Tanácsa kell fedezzen.
Az Electrica Rt. 41 százalékos, kb. 100 ezer lejes hozzájárulást számolt ki annak fejében, hogy bevezesse a villanyáramot a csereháti új szociális lakásokba. Az eléggé rázós összeget a város fizeti, ezt a polgármester és az alpolgármester úgy kommentálta, hogy sántít a matematika, kifogásolható, hogy a villamossági vállalat mélyen belenyúl a város zsebébe, de azért, hogy a 48 család ne maradjon sötétben, kifizetik a villamossági vállalat által megszabott összeget – ezt tanácsi határozattal erősítette meg a testület.
A tanácsülésen kisebb vitát kavart az a határozattervezet, miszerint a június 4–10. között megszervezendő Udvarhely Napokon részt vevő kereskedők idén bérleti díjat kell fizessenek a városnak az általuk elfoglalt területért, annak nagysága és helye függvényében. Sinka Arnold RMDSZ-es tanácsos kifogásokat emelt, Jakab Attila városmenedzser pedig azzal érvelt, hogy ez más városokban is így van, kísérletként vezetik be Udvarhelyen, egyébként is a bérleti díj pénzt hoz a városnak. A pro és kontra vitának az vetett véget, hogy Sinka, akinek mondanivalójába az ülésvezető Péter Balázs belevágott, megsértődött, elhagyta a termet, a határozattervezetet pedig rövid szünet után megszavazták.
Az udvarhelyi önkormányzati testület áprilisi ülésén húsz napirendi pontot vitattak meg. Többek között még jóváhagyták a Városi Sport Klub szervezeti felépítésére és tisztségjegyzékére vonatkozó határozattervezetet, valamint a városi tömeg- és kerékpáros közlekedés fejlesztését elősegítő Közösségi Fejlesztési Egyesület alapító okiratát és szervezeti szabályzatának módosításait. Ugyanakkor elfogadta az önkormányzati testület a pályázatoknál hivatkozási alapdokumentumként is szolgáló, a 2015–2020–2025 közötti időszakra vonatkozó Integrált, Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát is. A két órát tartó ülésen bemutatkozott Ambrus Levente, a hivatal új munkatársa is.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.