A székelység 12–17. századi történetéről

67

Nemzetközi Történészkonferenciát tartottak Gyergyó­szent­miklóson. A főszervező Garda Dezső történész rendhagyónak nevezte az eseményt, mivel arra teremtett lehetőséget, hogy történészek és régészek vessék össze a székelység múltjára vonatkozó kutatásaik eredményeit.

A székelyek történelméről értekeztek történészek és régészek Fotó: Lázár Hajnal
A székelyek történelméről értekeztek történészek és régészek Fotó: Lázár Hajnal

A Magyar Tudomány Napja alkalmából szervezett történészkonferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyergyói fiókszervezete és a Gyergyói Népfőiskola Társaság. Az esemény már hagyományosnak mondható, hiszen évről évre megtartják, a főszervező Garda Dezső történész mégis rendhagyónak nevezte azt, hiszen ezúttal a történészek mellett régészek is tartottak előadásokat a székelység múltjának feltárására irányuló munkájukról, ugyanakkor megemlékeztek Gyergyószentmiklós egyik igen fontos családjának, a Blénessyek történetéről.
– Fontos, hogy a magyar és a székely történészek értekezzenek – mondta az eseményen Lukács Bence Ákos konzul a rendezvényt támogató Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében. – Az igazság olyan dolog, amire ha hegyet hordanak, akkor is kibújik alóla. Ezt a népi bölcsességet nagyapámtól hallottam és olyankor jut eszembe, amikor magam is történészként nagyfokú történelemhamisítással találkozok – fogalmazott a konzul.
Hangsúlyozta, éppen ezért fontos a történészek munkája, hogy az igazsággal foglalkozzanak, akkor is, ha azt mások megpróbálják elrejteni. A konferencia első napján, szerdán a régészek előadásaival kezdődött a program. A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Zsolt egyetemi tanár például édesapja kutatásait folytatta, annak következtetéseit osztotta meg az érdeklődőkkel. Azt hangsúlyozta, a bizonyítási kényszerből származó elméletek nem állják ki az idő próbáját. Elmondása szerint a kutatások azt igazolják, hogy a székelyek nem őshono-
sak Erdélyben, betelepítésük előtt (11–12. század) magyarok lakták a területet. Demjén Andrea, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum régésze elmondta, kutatások eredményei azt igazolják, hogy Gyergyó­szent­miklós területén már a 13. században volt vár és templom. Az előadások sora tegnap is folytatódott, dr. Garda Dezső például a Gyer­gyó­szentmiklós 16–17. századi társadalma és a Blénessy család című kutatómunkájának eredményeit ismertette. Kiállították a Blénessy családfát is, amelyet a család tagja, Illyés Kincső mutatott be.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek