A székelyföldiek reálisabban látják a betegségeiket

Egészségügyi szűrőhetet tartanak magyarországi orvosok

562

Újra Hargita megyében, ezúttal Csík­szentdomokoson tartanak szű­rővizsgálatokat egy héten át a kecs­keméti Bács-Kiskun Megyei Kór­ház orvosai. A Hargita és Bács-Kis­kun megye közötti testvérkapcsolatnak köszönhetően 12. éve jönnek hozzánk a kecskeméti orvosok, és vizsgálják meg a térség lakosságát. A vizsgálati szakágak tárháza évről évre bővül.

Vért vesznek egyik jelentkezőtől. Megbízható válaszok Fotók: László F. Csaba

A Bács-Kiskun Megyei Kórház alkalmazottai a 2005-ben történt nyikómenti árvíz idején jártak először Hargita megyében, akkor Kobátfalván segítettek a bajbajutottakon többek között azzal is, hogy egészségügyi szűrővizsgálatokat végeztek a helyiek és a környékbeliek körében. Akkor elindult valami, és az idelátogató szakemberek elhatározták, hogy lehetőségeikhez mérten minden évben eljönnek Hargita megye valamelyik településére, és eltöltenek itt egy hetet, ami alatt megvizsgálják a jelentkezőket.

Hiánypótló tevékenységet végeznek
Idén 12. alkalommal látogatnak Hargita megyébe, ezúttal Csíkszentdomokosra, és most már kijelenthető, hogy majdnem mindegyik kistérségben megfordultak már többször is – számolt be hétfőn az eddigi eredményekről Rideg László, Bács-Kiskun megye önkormányzatának elnöke a sajtó részvételével tartott találkozón, a szűrővizsgálatoknak helyet biztosító csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskolában.
Ezen a héten 16 orvos és öt asszisztens végez szakorvosi, illetve laboratóriumi vizsgálatokat. A szakemberek között vannak belgyógyászok, ideggyógyász, bőrgyógyász, radiológusok, nőgyógyász, gyermekgyógyász, fül-orr-gégész, reumatológus, sebész, urológus, EKG-s szakorvos. A laboratóriumi vénás vagy ujjbegyszúrásos vérvételt követően általános kémiai vizsgálatokat végeznek: májfunkció-vizsgálatot, szérum-koleszterin- és triglicerid-mérést, vesefunkcióra utaló analíziseket, illetve teljes vérképvizsgálatot is.
A munkájuk jelentősége abban rejlik, hogy megelőző egészségügyi szűréseket végeznek – hangsúlyozta dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette, megyei tiszti főorvosként minden olyan kezdeményezést örömmel fogad, amelyek a megelőzést, a lakosság szervezett egészségügyi felmérését célozzák.
– A magyarországi egészségügyi rendszerben irigylésre méltó az, hogy a betegségek megelőzésére országos programok révén fordítanak figyelmet. Romániában a méhnyakrákszűrésen kívül semmilyen országos megelőzési program nem működik, holott számtalanszor jeleztük annak fontosságát a központi vezetés fel. A kecskeméti kórház orvosainak jelenléte óriási meggyőző és mozgósító erővel bír számunkra – mutatott rá Tar Gyöngyi.
Megjegyezte, még az olyan népes településen is, mint Csík­szent­domokos, házi­orvos­hi­ánnyal küszködnek: mindössze két szakember látja el a teendőket, holott legkevesebb háromra lenne szükség.
Dr. Seres Erika laborvezető kifejtette, hogy az elmúlt évek során sok betegséget sikerült kiszűrniük, és reményét fejezte ki, hogy az eredmények után a betegek megkapták a megfelelő útbaigazítást a saját szakorvosuktól.

Másképp viszonyulunk az állapotunkhoz
A jelen lévő kecskeméti orvosok elmondták: tapasztalataik azt mutatják, hogy a székelyföldi emberek semmivel sem betegebbek a magyarországiaknál, sőt véleményük szerint az anyaországi fiatal korosztály általános egészségi állapota kedvezőtlenebb is. Megjegyezték, az itteni betegek sokkal toleránsabbak, illetve az elvárásaik kevésbé túlzóak, mindamellett, hogy a falusi emberek jóval reálisabban látják az állapotukat.
Dr. Svébis Mihály, a kecskeméti kórház főigazgatója elmondta, hogy lelkes csapat érkezik minden év tavaszán Hargita megyébe, és tavalytól már Kovászna megyébe is ellátogatnak, terveik szerint minden ősszel. Örömét fejezte ki, hogy a megszokott csapat mellett idén két fiatal kolléga is velük tartott.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ideiglenesen kinevezett menedzsere, dr. Konrád Judit kifejtette, hogy igyekeznek a két kórház közötti kapcsolatot még szorosabbra fűzni, ezért meghívták a kecskeméti orvosokat a július elején tartandó második kórháznapokra, hogy tartsanak előadásokat. Ugyanakkor a szűrővizsgálati hét folyamán a csíkszeredai és a kecskeméti orvosok találkozójának megszervezését szorgalmazta.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.