A székelyföldi románok újabb követelése

52

A Székelyföldön számbeli kisebbségben élő románok egy, az ügyeikkel foglalkozó kormányhivatal felállítását követelik egy memorandumban, melyet szombaton fogadtak el Marosfőn.

Marosfőn tanácskoztak a székelyföldi románok képviselői szombaton. Az Agerpres hírügynökség szerint a találkozón részt vett Mircea Dușa védelmi miniszter, Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa és Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita ortodox püspöke is. A jelenlévők memorandumot fogadtak el, amelyben felróják, hogy a székelyföldi megyékben a helyi szinten többséget alkotó magyarok „uralkodnak” a románok fölött, és míg az „uralkodó magyar kisebbséget” a pozitív diszkrimináció eszközeivel védik, addig a román közösség „nemzeti jellege elvesztésre vagy elvándorlásra van ítélve”.
A memorandumban stratégia kidolgozását is kérik a nemzeti önazonosság, valamint az alapvető szabadságjogok biztosítására azoknak a román nemzetiségű polgároknak, akik közigazgatási egységeikben kisebbségben élnek. Azt is kérik, hogy a székelyföldi románok kulturális, vallási és más civilszervezetei a központi költségvetésből kapjanak támogatást és készüljön stratégia a térség gazdasági fejlesztésére.
A memorandum aláírói azt is kérik, hogy a román állam erősítse meg jelenlétét a térségben a prefektusi hivatal, a dekoncentrált intézmények, a hadsereg és a rendfenntartó erők által „úgy, ahogy az olasz állam is eljár Dél-Tirolban, az úgynevezett Székelyföld etnikai alapú szeparatizmusának a hívei által oly gyakran emlegetett tartományban”.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek