A székely sót vitték, mint a cukrot – „A só megy ki a kapun”

Rekordot nem döntöttek, de az idei téli szezonban is nagy volt a keletje a parajdi sónak. A bányavállalatot nem érte meglepetésszerűen a zord időszak, felkészülten várták a megrendelőket: a raktáron levő sókészletből főként a hazai utakat szórták, de jutott csúszásgátló a magyarországiakra is.

A Parajdon kibányászott útszóró só 80 százalékára a hazai országos útügy, kb. 10 százalékára Magyarország szerződött. A magyar szerződő féllel kapcsolatosan megjegyezte, késtek, így „kicsit bajban van, mert későn kapcsolt, januárban szerződött, és már nincs az a mennyiség, amire igényt tartanának, de ezért mi nem érezzük hibásnak magunkat”.
– Nem panaszkodhatok, szép volt a termelés és a mennyiség. Decemberben elküldtünk 22 ezer tonnát, januárban 23 ezer tonnát. Ez nem direkt termelésből ment, hanem a meglévő sókészletünkből. Összessen 50 ezer tonnát „kinyomtunk” a kapun, ez az a mennyiség, amit még szezon előtt kitermeltünk és most eladtunk. Olyan nap is volt, amikor 1700 tonna útszóró sót vittek ki a kapun – tájékoztatott Seprődi Zoltán, a parajdi bányavállalat igazgatója.
Az első kamion parajdi sót tavaly november 28-án szállították el, a december és január is igencsak kedvezett az eladásnak, jelenleg viszont stagnálnak.
– Gyengült a forgalom, a kereslet. A múlt héten például egyetlen kamion sem érkezett, a belföldi piacon visszaesés van, a magyarországin viszont nem – jegyezte meg az igazgató.
Mindezek ellenére az idei szezont jóként jellemezte, dacára, hogy megközelítőleg sem hozott annyit a konyhára, mint a 2013–2014-es, amikor, „akkora volt a krízis, hogy jöttek a németek és kunyeráltak, hogy adjunk sót. Az volt a csúcs, akkor 150 ezer tonnánál is nagyobb volt a termelés” – idézte fel a legkiválóbb évjáratot Seprődi, hozzátéve, hogy bár nem dőlt meg a rekord, az a fontos, hogy „a só megy ki a kapun”.

Lázár Emese