péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A székely népviselet napja

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes két évvel ezelőtt hagyományt teremtett, amelyet idén is folytatni szeretne, így az Ezer Székely Leány Napját megelőzően, idén is lesz székely népviselet napja. Július 5-én, pénteken arra buzdítunk minden székelyföldi népviselettel rendelkező embert, hogy öltse magára viseletét vagy annak valamely darabját, így induljon munkahelyére, bevásárolni, vagy akár ügyeket intézni – olvasható a szervezők felhívásában.

Őseink öltözete mint divat. Üzenet Fotó: Facebook

Idén és meghirdeti az Ezer Székely Leány Napját megelőző napon, pénteken a székely népviselet napját a csíkszeredai székhelyű Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A nyilvánossághoz intézett felhívásukban írják: „Egymást biztatva népviseletben keljünk útra, rávilágítva arra, hogy öröklött népi kultúránk él és helye van mai világunkban is”. Arra kérik közösségünk tagjait, „július 5-én legyen viseletünk a beszédtéma, az összekacsintás tárgya, az egymás és kultúránk iránti tisztelet kifejezése”. Mint írják, „idén már pénteken hangolódhatunk az Ezer Székely Leány Napjára, hiszen 19.00 órától a néptáncé, a népviseleté és a népzenéé lesz a főszerep Csíkszeredában a Szabadság téren felállított szabadtéri színpadon, ahol fellép a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, a hajdúnánási Cifraszűr Néptáncegyesület, a Tolna megyei Egyesített Bukovinai Székely Népdalkör, illetve a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes”. A szervezők arra kérik az esti esemény résztvevői, hogy lehetőség szerint viseletben jelenjenek meg.
Ugyanakkor arra kérik a kezdeményezéshez csatlakozókat, hogy a székely népviselet napján készült fényképeket küldjék el a hargitaneptanc@gmail.com címre, illetve az együttes Facebook-oldalára privát üzenetként. A fotókat megosztják az együttes Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/hargitaegyuttes/.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb