A székely haza ünnepe

A közösség megértette a kezdeményezés fontosságát

17

A székely közösség megértette és elfogadja, hogy évente legalább egyszer szükség van olyan ünnepre, amelynek alkalmával a székely települések közösségeit a székely haza eszménye mozgósítja – fogalmaz tegnap keltezett, az október 28-i őrtűzgyújtásokra reagáló közleményében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Október utolsó vasárnapján – immár hagyományosan – őrtüzek, lármafák lobbantak Székelyföld-szerte, idén már több mint száz településen. „Négy évvel a mozgalom elindítása után elmondhatjuk, a közösség megértette és elfogadja, hogy szükség van legalább egyszer egy évben egy olyan emléknapra, amelyen a székely települések közösségeit a székely haza eszménye mozgósítja. Esztendőkkel korábban éppen ezért neveztük ezt az alkalmat Székelyföld autonómiája napjának” – áll abban a közleményben, amelyet tegnap juttatott el szerkesztőségünknek a Székely Nemzeti Tanács elnöke.
Izsák Balázs kifejti: a székely patriotizmus azt is jelenti, hogy nem hagyjuk el a szülőföldünket, gyermekeinket, unokáinkat úgy neveljük, hogy szeressék és ragaszkodjanak Székelyföldhöz, és hazavárjuk azokat is, akik innen kitelepedtek; nem adjuk el távoli tájakról érkezett embereknek a földjeinket, erdeinket, házainkat.
A Székelyföld autonómiájának napját a székely haza ünnepének nevezte, és bízik benne, hogy a jövőben ez a gondolat még több ember szívébe fog beférkőzni, és eljön az a nap is, amikor ezernél több helyszínen gyúlnak őrtüzek a Székelyföldön.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek